ukenru
nbu-khoche-bilsh-nizh-podvoyiti-obsyagi-ipoteki-do-2024-roku

НБУ хоче більш ніж подвоїти обсяги іпотеки до 2024 року

 • 15755 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Національний банк України планує збільшити частку іпотеки з 0,7% до 2% ВВП до 2024 року. Про це повідомив голова Нацбанку Кирило Шевченко, передає УНН з посиланням на НБУ у Facebook.

Цитата:

"Наша найближча ціль – це збільшити частку іпотеки з поточних 0,7% до 2% ВВП до 2024 року", – вказав Кирило Шевченко.

Деталі

Зі слів Шевченка, минулого року був суттєвий прогрес у напрямку іпотечного кредитування.

"За рік іпотека зросла на 11,5%. Проте таке зростання відбувається з низької бази, адже обсяг іпотеки до ВВП України вкрай низький та становив близько 0,7%. Для порівняння, у Туреччині – це майже 5% ВВП, у Угорщині – понад 8%, у Польщі – 20%, а у Чехії – майже 25%", - зазначив голова НБУ.

За його словами, щоб створити умови для зростання іпотеки, насамперед завдяки кредитуванню первинного ринку нерухомості, НБУ спільно з Міністерством регіонального будівництва, Міністерством юстиції та народними депутатами напрацьовується новий закон, який обмежить ризики інвесторів на первинному ринку нерухомості, створить прозорий механізм продажу майнових прав, посилить нагляд за ринком новобудов.

Що було раніше

Кабінет міністрів на засіданні 27 січня затвердив рішення про здешевлення вартості іпотечних кредитів до 7% річних. Також в уряді кажуть, що фінансовий лізинг та іпотека під 5% річних можлива, і в Україні працювати над цим почнуть вже впродовж першого півріччя цього року.

В експертних колах кажуть, у "дешевій" іпотеці від уряду можуть бути підводні камені - "якщо це буде дійсно 7%, а не завуальовані якісь там додаткові відсотки - через рік збільшення або через два роки збільшення цих відсотків. Або окремий відсоток за видачу кредиту".

Хоча ще у серпні 2020 року Президент Володимир Зеленський повідомляв, що є певні складності у впровадженні іпотеки під 10%, анонсованої у липні того ж року.

Зазначимо також, що за даними НБУ, минулого року попит на іпотеку серед населення рекордно зріс, зокрема і на тлі зниження відсотків за іпотечними кредитами.

Водночас, на початку 2020 року у НБУ вказували, що за рахунок іпотеки на сьогодні фінансується менше 5% угод з купівлі житла.

Що відомо про можливість дешевої іпотеки

Уряд у листопаді 2020 року доручив Міністерству фінансів забезпечити створення ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" для запуску доступного іпотечного кредитування населення.

В одному з листопадових інтерв'ю голова Мінфіну Сергій Марченко казав, що спеціальна компанія буде докапіталізована урядом.

З його слів, "планується, що такі кредити будуть надаватися у сумі до 2 млн грн за низькими відсотковими ставками, приблизно від 5 до 7 % річних на строк від 60 до 240 місяців". Другий напрям – фінансовий лізинг на строк до 20 років з відсотковою ставкою близько 5% річних і без сплати першого внеску. Зазначений напрямок фінансування буде спрямований для збереження робочих місць, сприяння в забезпечені житлом військових, поліцейських та інших службовців, вказував Марченко. Тоді, коментуючи, чи низькі ставки будуть фіксовані протягом усього періоду кредитування, міністр фінансів зазначав, що "так, держава бере на себе ризики, у тому числі інфляційні". Однак, він обіцяв запуск цих програм ще наприкінці минулого року, а про "доступну іпотеку" під 7% стало відомо лише наприкінці січня цього року.

Українські Національні Новини

Економіка