ukenru
naybilshogo-eksportera-oliyi-zapidozrili-u-spivpratsi-z-konvertatsiynimi-tsentrami

Найбільшого експортера олії запідозрили у співпраці з конвертцентрами

 • 10669 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Найбільшого експортера соняшникової олії "Кернел" запідозрили у співпраці з конвертаційними центрами. Про це свідчать судові матеріали, опубліковані в Єдиному реєстрі судових рішень, передає УНН.

Повідомляється, що фінансова діяльність "Кернел" пов'язана з десятком юросіб, що мають ознаки фіктивності. На переконання слідства, юридичні соби створені для мінімізації сплати податку на додану вартість (ПДВ) до бюджету і отримання додаткової вигоди.

Співрозмовники в правоохоронних органах розповіли УНН, що схеми з оптимізації ПДВ досить поширені в Україні, особливо що стосується аграрного сектора.

"Якщо мова йде про великих зернотрейдерів, то вони, як правило, закуповують зерно у приватників. Але при цьому хочуть отримувати відшкодування експортного ПДВ з бюджету. Значить, їм потрібно на якомусь етапі його (ПДВ) сформувати і показати в накладних. Для цього і створюються ось такі компанії-прокладки, передають віртуальний ПДВ одне одному, в той час як реальні операції проводяться в кеші. Природно, фіктивні підприємства не платять ПДВ до бюджету, але формально, на паперах він декларується. І тоді експортер цілком може претендувати на його відшкодування", - пояснив співрозмовник.

Визначити фіктивні підприємства не складно. Навіть при відшкодуванні ПДВ, фіскали зобов'язані перевіряти всіх по ланцюжку контрагентів експортера, від яких було сформоване ПДВ яке відшкодовують, додав він.

"Якщо перевірки не проводяться, а ПДВ виплачується, значить податкова служба закриває на такі схеми очі. ДФС зобов'язана виконувати жорсткі прописані законом інструкції з перевірки всіх суб'єктів, що беруть участь в ланцюжку відшкодування бюджетних грошей. Якщо в схемі буде фіктивне підприємство, значить податковий кредит сформований незаконно, відповідно відшкодування є прямим розкраданням бюджетних коштів", - додав він.

Нагадаємо, "Кернел" є лідером по відшкодуванню ПДВ серед агрокомпаній. Успіх компанії пов'язують з його співвласником - народним депутатом, членом Податкового Комітету ВР Віталієм Хомутинніком.

Українські Національні Новини

Політика