ukenru
navischo-ukrayini-dumati-pro-biobezpeku-mediki-pro-vazhlivist-finansuvannya-naukovikh-rozrobok

Навіщо Україні думати про біобезпеку: медики про важливість фінансування наукових розробок

 • 11387 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Україні слід задуматися про фінансування власних біорозробок у сфері протиепідеміологічної безпеки. Чому це важливо для держави і державності - УНН пояснили медичні експерти.

Деталі

Так, доктор медичних наук і епідеміолог Тетяна Чумаченко вважає, що це політичне питання, яке потрібно вирішувати на національному рівні.

"Країна повинна завжди думати про свою біологічну безпеку і займатися виробництвом власних імунобіологічних препаратів, або, в крайньому випадку, якщо мова йде про те, щоб використовувати чужі технології або чужу вакцину розливати/ фасувати - то тоді все-таки перед цим тестувати, щоб це проходило через наші власні руки, а не ми отримували готовий препарат. Це було б дешевше і правильніше з точки зору біологічної безпеки", - вважає вона.

Лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук наголошує, що незважаючи на те, що у РФ при розвалі СРСР залишився великий потенціал науково-дослідницької бази, Україна змогла показати дуже високі результати і відновити втрачене.

"Після того, як ми відокремилися, є вагомі зрушення. І важливо розуміти, що на коронакризі небезпеки не закінчилися. Треба вкладати в науку гроші, підтримувати наших вчених і розробників, як вкладають в інші галузі розвитку держави. Це робота на майбутнє, на перспективу і незалежність країни в плані препаратів, тестів, вакцин. На жаль, в країні не приділяють цьому належної уваги. А "мізки" і їх розробки через вічне недофінансування їдуть на захід", - упевнений Гайдук.

Він резюмував, що в країні ніхто не підтримує розробників, завдяки яким Україна успішно протистоїть COVID-19 весь цей час.

 

Українські Національні Новини

Суспільство