ukenru
nardepam-poobitsyali-zustrich-z-prezidentom-dlya-obgovorennya-demonopolizatsiyi-spirtu

Нардепам пообіцяли зустріч з Президентом для обговорення демонополізації спирту

 • 9039 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Члени комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку зустрінуться з Президентом України Володимиром Зеленським для обговорення його законопроекту про демонополізацію спирту (№2300). Про це вчора, 13 листопада, під час засідання комітету заявив його голова Дмитро Наталуха, передає УНН.

"Цей законопроект - президентський. Відповідно, суб'єкт подання - Президент України. Зважаючи на важливість цього законопроекту, я б запропонував його підтримати у першому читанні. Я зі своєї сторони буду домагатися від Президента України зустрічі всіх членів комітету для того, щоб ми з ним разом, в Офісі Президента, проговорили питання реформування галузі, бо воно - дуже важливе", - сказав Наталуха, закликавши членів комітету попередньо підготуватися до зустрічі із Президентом і запропонувати оптимальну модель реформування спиртової галузі.

Члени комітету підтримали пропозицію Наталухи. І додали, що окремо при комітеті варто створити робочу групу для обговорення цього законопроекту. Зокрема вони пропонують Президенту проводити демонополізацію галузі після приватизації ДП "Укрспирт", аби виручити для держави якомога більше коштів від продажу державного монополіста.

"До складу цієї робочої групи мають увійти професійні люди з ДФС, Фонду держмайна, Мін'юсту. На засідання цієї робочої групи треба запросити Офіс Президента, ДП "Укрспирт", громадськість, асоціації і так далі. І зробити пряму трансляцію засідання, бо ми говоримо про дуже серйозні речі", - запропонував член комітету, народний депутат Степан Кубів.

Нагадаємо, законопроект Зеленського пропонує скасувати монополію державних заводів на виробництво спирту і дозволити цією діяльністю займатися, по суті, усім охочим при наявності відповідної ліцензії. Також пропонується скасувати норму, що зобов'язує використовувати український спирт для виробництва алкогольних напоїв, що реалізуються на території України.

Законопроект був зареєстрований 23 жовтня і викликав бурхливу дискусію в експертному середовищі. Економісти попереджають: якщо галузь демонополізувати перед приватизацією ДП "Укрспирт" – вартість активів державного підприємства зрівняється з ціною металобрухту. І додають, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату і створення приватних монополій.

Загалом, більшість експертів схиляються до думки, що законопроект Зеленського про демонополізацію спирту вигідний лише великим горілчаним компаніям, які після отримання ліцензій побудують власні міні-заводи і будуть диктувати свої умови ринку, зокрема, середнім і дрібним виробникам.

Водночас, приватизація ДП “Укрспирт” опиниться під загрозою зриву, оскільки горілчані компанії після отримання ліцензій не будуть викупляти у держави спиртзаводи і вкладати в них кошти.

Тож, серед противників демонополізації і представники профспілки ДП "Укрспирт", які вважають, що демонополізація спиртової галузі призведе до того, що 5 тисяч їхніх співробітників залишаться на вулиці, а заводи в регіонах перетворяться на металобрухт.

Українські Національні Новини

Економіка