ukenru
napadi-na-fermeriv-ekspert-nazvav-prichinu

Напади на фермерів: експерт назвав причину

 • 5202 переглядiв

КИЇВ. 26 грудня. УНН. В Україні почастішали озброєні напади на фермерів. Мотив - “тіньові” готівкові кошти, які ті виручають за зібраний врожай. Про це в коментарі УНН заявив голова Асоціації “Аграрний союз України” Геннадій Новіков.

“У більшості випадків мова йде саме про нелегально зібраний врожай.

Є правила, встановлені НБУ - національним регулятором, які регулюють скільки готівки в касу може отримувати сільгоспвиробник. І там сума є певна, але вона досить незначна. По-перше, вона у гривні, а не в доларах, і це точно, що вона не буде навіть 10 тис. дол. Тому тут 99% мова йде про тіньову роботу фермерів”, - зазначив Новіков.

За його словами, в прихованій оренді фермерів перебуває половина української землі.

“Такий орендар не сплачує податок з орендної плати. З одного паю у мене, наприклад, 1800 грн податку, на гектар це десь 800 грн. І якщо я не зареєстрував договір оренди - я плачу людині її кошти, а податок - собі у кишені. Заробіток не поганий. І такої скритої оренди землі нараховується по Україні до 40%, в деяких районах - понад 50%”, - зауважив експерт.

Новіков переконаний, що виводити фермерів з “тіні” необхідно шляхом введення єдиного податку з гектара землі.

“Дуже багато фермерів працюють в тіні. 100% інструмент виведення з “тіні” тих, хто працює на землі - це єдиний податок з гектара”, - наголосив він.

Нагадаємо, на Миколаївщині двоє грабіжників, під загрозою застосування зброї, відібрали у співробітників фермерського господарства 50 тисяч доларів, виручених з продажу врожаю.

Раніше в МінАПК заявили, що відмовили “тіньовим” фермерам в отриманні державних дотацій. За оцінками експертів, в сірій зоні працюють 70% дрібних та середніх фермерів.

Українські Національні Новини

Економіка