ukenru
namiri-rosiyi-ne-zrozumili-gensek-nato-vkotre-zaklikav-kreml-do-deeskalatsiyi-na-kordoni-z-ukrayinoyu

Наміри Росії не зрозумілі: Генсек НАТО вкотре закликав Кремль до деескалації на кордоні з Україною

 • 21496 переглядiв

КИЇВ. 27 листопада. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи стягування російських військ на кордоні з Україною, заявив, що наміри Кремля залишаються не ясними. Він вкотре закликав країну-агресор до деескалації конфлікту, щоб уникнути небезпечних ситуацій. Про це Столтенберг заявив в інтерв'ю російському телеканалу "Дождь", пише УНН.

Цитата:

“Ситуація серйозна, оскільки те, що ми бачимо — це нарощування військової присутності Росії поблизу українських кордонів. З важким озброєнням, з дронами, з бойовими танками, системами радіоелектронної боротьби і великою кількістю військових. Біля українських кордонів незвична концентрація сил. Але у нас немає ясного розуміння намірів Росії", - заявив Генсек НАТО.

Деталі

Водночас, він нагадав, що Росія використовувала військову силу проти України в 2014-му році, коли російські війська вторглися в Крим, а також брали участь в процесі дестабілізації Донбасу в останні роки.

"Так що ми знаємо послужний список, ми бачимо можливості і це змушує уважно стежити за ситуацією і закликати Росію до зниження напруженості, прозорості дій і деескалації, щоб уникнути небезпечних ситуацій", - додав Столтенберг.

"Україна не є членом НАТО, але вона — близький партнер і учасники Альянсу підтримують Україну. Це політична підтримка, підтримка її територіальної цілісності та суверенітету. Але також практична підтримка: це й різні форми вибудовування її потужностей, деякі члени НАТО забезпечують навчання, військову підтримку, обладнання, і в останні роки це не в останню чергу викликане незаконною анексією Криму - НАТО посилило свою присутність у регіоні Чорного моря: у Румунії, а також спостереження з повітря або морську присутність. Те, що ми робимо, має оборонний характер. Дії прозорі. І кінець кінцем, троє учасників Альянсу є чорноморськими державами, так що натівські кораблі, зрозуміло, присутні в Чорному морі. Румунія, Туреччина та Болгарія — чорноморські країни. А Грузія та Україна — наші близькі партнери. Є натівська присутність, і це обумовлено тим, що в НАТО беруть участь держави з виходом у Чорне море", - додав він.

Додамо

Голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба візьме участь у зустрічі голів МЗС країн-членів НАТО в Ризі.

Ключовою темою на міністерській зустрічі НАТО в Ризі буде загострення у зв'язку з нарощуванням російських сил на кордоні з Україною, небезпека можливого вторгнення Росії і кроки для недопущення такого сценарію.

Столтенберг на пресконференції напередодні зустрічі заявив, що застосування сили проти України матиме наслідки для Росії.

Українські Національні Новини

Політика