ukenru
na-kordon-z-bilorussyu-pribuvayut-rezervi-rozvidniki-slidkuyut-za-peremischennyam-migrantiv-u-dpsu-rozpovili-pro-situatsiyu

На кордон з Білоруссю прибувають резерви, розвідники слідкують за переміщенням мігрантів: у ДПСУ розповіли про ситуацію

 • 24904 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Резервні сили правоохоронців вже перебувають фактично у кожній області України, яка межує з Білоруссю. Про це та про ситуацію на україно-білоруському кордоні УНН розповів помічник голови Держприкордонслужби України — прессекретар Андрій Демченко.

Так, зі слів співрозмовника, на сьогоднішній ранок ситуація залишається спокійною.

Цитата:

“Змін в обстановці по охороні кордону немає, на кордоні з Білоруссю ми не відмічаємо появи груп мігрантів, які б або перебували поряд кордону України, або які б намагались перетнути кордон. Посилення цієї ділянки продовжується. Низка резервів вже знаходиться на місцях – фактично, це у кожній області, яка межує з Білоруссю. Налагоджена дієва взаємодія між прикордонниками, нацгвардійцями і поліцією для реагування на ситуацію. Ті резерви, які перебувають і перебуватимуть поряд кордону, знаходяться максимально близько до кордону, аби у разі необхідності реагувати на зміну обстановки на будь-якій ділянці кордону”, - повідомив Демченко.

Він підкреслив, що у ДПСУ ретельно відстежують ситуацію, яка відбувається на кордоні Польщі з Білоруссю.

“Розвідники працюють для того, аби чітко розуміти, чи не відбувається переміщення мігрантів у напрямку України. І ми добре розуміємо, що якщо і відбуватиметься якесь переміщення, то воно може відбуватись на напрямку, де є для цього логістика. Це, як правило, автошляхи, які ведуть до пунктів пропуску. Тому ми в готовності до охорони кордону”, - повідомив він.

Деталі

Водночас, зі слів помічника голови ДПСУ, говорити про те, що ситуація має тенденцію до локалізації, на сьогодні ще зарано.

“Мігранти продовжують перебувати на території Білорусі. Вчора ми добре бачили ситуацію, яка відбувалась у напрямку пунктів пропуску Брузги-Кузниця”, - додав він.

Контекст

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. Велика група нелегалів намагалася прорватися на територію країни. На кордоні були чутні постріли. Білоруські прикордонники заявили, що вони лунали з польського боку.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали.

10 листопада Білорусь заявила про нарощування військ ППО на кордоні з ЄС. Потім було ще кілька спроб штурму. 16 листопада мігранти агресивно поводилися, підійшовши впритул до кордону, кидали каміння в польських силовиків, поранивши кількох.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна посилить охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону будуть посилені додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. 

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Українські Національні Новини

Політика