ukenru
minosviti-zapustilo-poshukovu-sistemu-dlya-naukovtsiv

Міносвіти запустило пошукову систему для науковців

 • 15169 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Міністерство освіти і науки України запустило пошукову систему та базу даних наукових цитувань для науковців. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу МОН.

Пошукова система Open Ukrainian Citation Index (OUCI) допомагає вченим шукати наукові документи та аналізувати цитування науковців.

“Наразі це тестовий запуск сервісу – тобто ми чекатимемо від цільової аудиторії фідбек і побажання щодо удосконалення. Здорова критика – це завжди класно, й ми відкриті до пропозицій”, – наголосив перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

В систему дані надходять від більшості провідних наукових видавництв світу. На відміну від інших подібних іноземних баз даних українська є безкоштовною та відкрити для всіх. Як зазначив керівник проекту заступник директора Державної науково-технічної бібліотеки (ДНТБ) Сергій Назаровець,наповнення української бази відбувається прозоро і вона є захищеною від маніпуляцій з цитуваннями. За його словами, в системі OUCI пошук відбувається лише серед видань, які представлені в базах даних Scopus, Web of Science Core Collection, Переліку наукових фахових видань України (категорії А та Б).

Як зазначив Генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус, ідея створити українську пошукову систему для науковців з'явилася навесні минулого року. Гроші на розробку проекту виділили в межах стандартного фінансування наукової діяльності ДНТБ.

"Я хочу акцентувати увагу на першому слові індексу – “open”. Зараз у світі активно розвивається Ініціатива відкритих цитувань, і, по суті, OUCI – це крок України до інтеграції у світову наукову спільноту, адже він якраз і побудований на відкритих цитуваннях. Ми лише зробили аналітичну надбудову на відкритих даних із Crossref. І даємо нашим вченим можливість більш зручного доступу до цієї інформації та її аналізу. А вже з якою метою їх використовувати, вирішує сама наукова спільнота: наприклад, це може бути додатковий інструмент перевірки на плагіат", - зазначив Чеберкус.

Наразі у базі знаходяться 109 публікацій з усього світу, зокрема – метадані від 1 329 українських видань.

Нагадаємо, Милованов запропонував платити науковцям 20% за їх винаходи.

Українські Національні Новини

Суспільство