ukenru
ministr-finansiv-zustrivsya-zi-slugami-obgovorili-viyskovi-vidatki-ta-skorochennya-nadkhodzhen-do-byudzhetu

Міністр фінансів зустрівся зі «Слугами»: обговорили військові видатки та скорочення надходжень до бюджету

 • 172982 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. У суботу, 21 травня, вперше з початку повномасштабної війни фракція «Слуг народу» зібралась «вживу» у Верховній Раді із міністром фінансів Сергієм Марченко для обговорення ситуації у бюджетній сфері. Про деталі розмови повідомив у своєму Telegram-каналі голова підкомітету з питань Регламенту ВР, нардеп від “Слуги народу” Павло Фролов, пише УНН.

Деталі

Так, міністр повідомив, що "військові" видатки наразі сягають 7 млрд доларів на місяць і є безумовним пріоритетом для фінансування державою. Соціальні питання держава також закриває, хоча надходження до дохідної частини стрімко впали: митниця у березні забезпечила всього лише близько 20% планових доходів, у квітні – 30%; податкова збирає кошти краще – у квітні надійшло біля 70% довоєнних надходжень.

Загалом за даними Мінфіну доходи покривають лише третину вкрай необхідних видатків воєнного часу.

Як зазначає нардеп за підсумками зустрічі, допомога від Заходу надходить і є для України критично важливою у поточних умовах, найбільшими донорами є США, Великобританія та Канада. Водночас, не всі кошти від окремих країн та міжнародних організацій надходять у формі грантів та безповоротної допомоги, багато хто надає кредитний ресурс під мізерний або нульовий відсоток.

«Позиція Міністра, якому потрібно закривати величезні державні видатки, полягає в тому, що потрібно повертати систему оподаткування, яка діяла станом на 23 лютого», - каже Фролов.

«По курсу гривні ситуація має найближчим часом стабілізуватись, в Україну до кінця року надійдуть значні кошти у валюті, тому тиск на гривню має послабнути. До речі, 5 мільйонам біженців, які виїхали з України через військові дії, щомісяця перераховуються суттєві (не бюджетні звісно) кошти (до 2,5 млрд доларів)», - зазначив він.

Також зі слів нардепа, фракція також обговорила з Марченком соціальні видатки на окупованих територіях, які нині здійснюються за погодженням із відповідним головою військової адміністрації, необхідність зміни пріоритетних видатків, що можуть здійснюватися з місцевих бюджетів в умовах воєнного стану, роботу по акумуляції заморожених на Заході коштам та майну росії на відновлення України, можливість відміни пільгового ввезення автомобілів з-за кордону, розширення компенсацій на комуналку за ВПО, макроекономічні перспективи України, співпрацю з МВФ та інші питання.

Нагадаємо

Як писав УНН, за інформацією на 13 травня, з початку війни Україна направила 245.1 млрд гривень (8,3 млрд доларів) на військові потреби.

При цьому Україна в квітні отримала майже 2 мільярди доларів зовнішнього фінансування, з яких 719 мільйонів доларів – гранти. Показник за період з лютого становить 5,4 млрд доларів, включаючи 801 млн доларів.

Українські Національні Новини

Політика