ukenru
mey-prositime-lideriv-yes-vidstrochku-brexit-do-30-chervnya

​​Мей проситиме лідерів ЄС відстрочку Brexit до 30 червня

 • 9755 переглядiв

КИЇВ. 10 квітня. УНН. Лідери ЄС сьогодні мають зустрітися на екстреному саміті у Брюсселі, щоб вирішити, чи надавати Великій Британії ще одну відстрочку Brexit. Британський прем'єр-міністр Тереза ​​Мей хоче відкласти дату виходу країни з ЄС з 12 квітня, що вже у цю п'ятницю, до 30 червня, передає УНН з посиланням на BBC.

Попри наміри Мей, очікується, що ЄС запропонує більш тривалу відстрочку після того, як президент Європейської ради Дональд Туск закликав інших 27 лідерів підтримати "гнучке" відтермінування до року - і з умовами.

Кожна держава-член ЄС має погодитися, перш ніж буде надана хоч якась відстрочка.

Наразі Велика Британія повинна покинути ЄС о 23:00 за британським часом у п'ятницю, 12 квітня (1:00 13 квітня за Києвом).

Британські парламентарі раніше відхилили угоду про Brexit, яку Мей уклала з іншими європейськими лідерами в минулому році, тому наразі вона проситиме відстрочити дату виходу Великої Британії з ЄС. Якщо відстрочку не нададуть, за замовчуванням країна повинна буде залишити блок у п'ятницю, 12 квітня, без угоди.

Тож Мей сьогодні після обіду відправиться в Бельгію на саміт ЄС. Цьому передували спрямовані на вихід з глухого кута щодо Brexit п'ятиденні переговори між британським урядом і представниками опозиції - лейбористами.

На саміті, який починається близько 18:00 за місцевим часом (19:00 за Києвом) у середу ввечері, Мей офіційно представить свою пропозицію з проханням про невелику відстрочку - до 30 червня, з можливістю для Великої Британії піти з ЄС і раніше, якщо угода щодо Brexit буде ратифікована.

Після цього інші лідери ЄС без її присутності обговорять, як на це реагувати.

Напередодні британська Палата громад підтримала Мей щодо відстрочки Brexit до 30 червня.

Водночас голова Євроради Дональд Туск запропонував лідерам ЄС розглянути варіант продовження терміну Brexit на рік.

Сама ж Мей поїхала в Париж для переговорів з президентом Франції Еммануелем Макроном, а потім у Берлін, щоб зустрітися з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, аби заручитися їхньою підтримкою щодо менш тривалої відстрочки Brexit.

Після цього Меркель заявила, що відстрочка можлива до кінця цього року або початку 2020 року.

У заяві з офісу Мей йдеться, що прем'єр-міністр і канцлер Меркель погодилися з важливістю забезпечення "впорядкованого" виходу Великої Британії з ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу