ukenru
merkel-ugoda-z-ssha-po-pivnichnomu-potoku-2-khoroshiy-krok-a-rf-skazala-scho-ne-khoche-vikoristovuvati-energiyu-yak-zbroyu

Меркель: угода з США по "Північному потоку-2" хороший крок, а РФ сказала, що не хоче використовувати енергію як зброю

 • 18744 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала угоду з урядом США щодо газопроводу "Північний потік - 2" хорошим кроком. Але такою, що не долає всіх розбіжностей. При цьому РФ сказала, що не хоче використовувати енергію як зброю. Таку заяву Меркель зробила під час пресконференції у четвер, 22 липня, в Берліні, передає УНН.

Деталі

Зі слів Меркель, які цитують німецькі ЗМІ, зокрема Die Welt і Der Spiegel, угода між Білим домом і урядом ФРН є спробою встановити певні домовленості між США і Німеччиною, які ще мають бути виконані.

Так, Меркель вказала, що було досягнуто згоди з урядом США, але не з Конгресом США, з вказівкою на можливі американські санкції проти проекту вартістю в мільярди доларів. У Конгресі США багато критичних голосів з приводу трубопроводу, який повинен йти в обхід України і поставляти природний газ з Росії до Німеччини.

Вона додала, що дуже важливо, щоб Україна залишалася країною-транзитером газу і щоб енергетичні питання не могли бути використані для того, щоб поставити Україну в скрутне становище.

Меркель заявила, що Росія нібито дала зрозуміти, що енергія не повинна використовуватися "як зброя". І що Росії нібито повірили на слово. "Російська сторона сказала мені, що не хоче використовувати енергію як зброю", - зазначила Меркель. "Ми не беззахисні", - додала вона.

Меркель зазначила, що при необхідності проти Росії можуть бути введені санкції, якщо статус України як країни-транзитера газу опиниться під загрозою. Канцлер ФРН також визнала, що розбіжності з країнами Східної Європи з приводу проекту трубопроводу не були врегульовані і не були вирішені німецько-американською угодою.

Також вона зазначила, що угода щодо "Північного потоку-2" - не подарунок Путіну.

Контекст

21 липня Сполучені Штати і Німеччина досягли угоди щодо будівництва російського газопроводу “Північний потік-2” в Європу, без введення подальших санкцій США.

США та Німеччина оприлюднили спільну угоду щодо завершення будівництва “Північного потоку-2”, де обіцяють підтримку суверенітету та незалежності України. Документ має назву “Спільна заява США та Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей”.

Після цього у спільній заяві міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау наголосили, що відмова від спроб зупинити запуск газопроводу “Північний потік-2” створила додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи.

Доповнення

Офіційні особи США при двох попередніх президентських адміністраціях виступали проти "Північного потоку-2" через побоювання, що це посилить економічний та політичний вплив Москви в Європі. За словами критиків, трубопровід дозволить Кремлю посилити залежність Європи від свого природного газу, а потім використовувати його для шантажу союзників США.

Президент США Джо Байден, прагнучи тісніших зв'язків з Європою і, зокрема, з Берліном, в травні скасував санкції США проти зареєстрованої в Швейцарії російської трубопровідної компанії Nord Stream 2 AG і її виконавчого директора, що, як зазначають аналітики, свідчить про зміну позиції США.

20 липня офіційні особи США заявили, що Байден продовжує виступати проти трубопроводу і розглядає його як спробу Кремля розширити свій вплив на інших, але вважає об'єднану групу союзників найбільш ефективним способом протидії Москві.

Українські Національні Новини

Політика