ukenru
marchenko-pro-pensiynu-reformu-pitannya-perezrilo

Марченко про пенсійну реформу: питання перезріло

 • 24069 переглядiв

КИЇВ. 28 січня. УНН. Міністр фінансів Сергій Марченко назвав себе "адептом пенсійної реформи", а також зауважив, що питання вже перезріло. Про це він сказав в ефірі "Україна 24", передає УНН.

Цитата

“Я за пенсійну реформу, я її адепт, вважаю, що всі дані про старіння нації, про нерозуміння, чому молодь повинна виплачувати ЄСВ, — ці речі потрібно комунікувати, проговорювати.

Зараз немає дискусії про підняття пенсійного віку. Є дискусія, яким чином компенсувати, наприклад, якщо ми говоримо про запровадження накопичувальної системи, внески до солідарної системи та як мотивувати 5 млн громадян, які не платять податки, виплачувати ЄСВ з розумінням того, що це буде їх накопичувальної пенсією. Питання пенсійної реформи перезріло. Ми зараз консультуємося з фахівцями Світового банку, експертами. На рівні Мінфіну ми хочемо зрозуміти, як ця модель вплине на держбюджет і бюджет Пенсійного фонду”, — зазначив Марченко.

Деталі

За словами міністра, якщо в Україні зараз це не буде зроблено, то країна знову втратить шанс.

“Нам треба провести системну пенсійну реформу, це не тільки питання пенсій і пенсіонерів. Нам треба зрозуміти, в якому вигляді ми впроваджуємо другий рівень накопичувальної системи, яким чином будемо справлятися з навантаженням солідарної системи в наступні роки. Це рішення вимагає серйозного обговорення, тому що у нас, умовно кажучи, молодого покоління, 40+, зараз є шанс створити умови для того, щоб ми, запровадивши пенсійну реформу, створили умови для накопичення і накопичувальної системи”, — заявив міністр.

Варто нагадати

Кабінет міністрів України на засіданні у середу, 27 січня, підтримав рішення, яким пропонує з 2022 року встановити щорічну індексацію пенсій не пізніше 1 березня.

Нагадаємо, Міністерство фінансів у червні минулого року повідомило, що планує продовжити індексацію пенсій у 2021 році. Пенсії в Україні в 2021 році в уряді планують підвищувати в декілька етапів. Перший стартував з початком січня. У ПФУ кажуть, для 2,3 млн громадян.

Тим часом дефіцит Пенсійного фонду за підсумками 2020 року досягнув 13,2 млрд грн.

Позики на покриття браку коштів на фінансування виплат ПФУ надають з Єдиного казначейського рахунку. І, за даними Держказначейства, на 1 січня 2021 року борг Пенсійного фонду перед ним сягав 62,08 млрд грн, з яких майже 14,03 млрд грн - за позиками 2020 року, тоді як на початок минулого року загальний борг становив 49,2 млрд грн.

У бюджетному комітеті ВР зазначали, що фінансовий стан Пенсійного фонду у 2020 році значно погіршився та продовжує збільшуватися його залежність від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок ЄКР.

Водночас, уряд запропонував у фінальній версії Бюджету-2021 зменшити видатки на трансферт Пенсійного фонду на 8,5 млрд грн. У бюджетному комітеті на це зауважували, що "пропозиція уряду вбачається недостатньо аргументованою, а в 2021 році ймовірно виникне необхідність збільшувати видатки державного бюджету для Пенсійного фонду".

Українські Національні Новини

Економіка