ukenru
magate-vidpravit-sche-odnu-misiyu-na-chaes-planuye-vidvidati-energodar

МАГАТЕ відправить ще одну місію на ЧАЕС, планує відвідати Енергодар

 • 139480 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) планує найближчими тижнями направити чергову місію на Чорнобильську атомну електростанцію України. Про це повідомив сьогодні генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі, пише УНН з посиланням на реліз МАГАТЕ, опублікований у вівторок.

Цитата

"Наша допомога на місці буде зосереджена на радіаційному захисті, безпеці поводження з відходами та ядерній безпеці", - сказав Гроссі.

"Безпека та безпека ядерних об'єктів України залишається моїм головним пріоритетом", - додав він.

Деталі

Як повідомляється, нова місія до Чорнобиля складатиметься з експертів МАГАТЕ з безпеки та охорони, а також інспекторів із гарантій. Вони продовжать свою роботу, розпочату під час попереднього візиту, на місці аварії 1986 року, яке було окуповане російськими військами протягом п'яти тижнів до 31 березня.

Гроссі зараз також зосереджений на погодженні, організації та керівництві місією МАГАТЕ на найбільшу атомну електростанцію України, тимчасово окуповану росією Запорізьку АЕС, для проведення важливих робіт з ядерної безпеки, охорони та гарантій на цьому об'єкті на півдні країни, повідомляє пресслужба.

Також наголошується, що сьогодні Україна окремо поінформувала МАГАТЕ про те, що за останні 24 години в країні не сталося жодних значних подій, пов'язаних із ядерною безпекою.

Щодо 15 діючих реакторів на чотирьох АЕС країни, Україна заявила, що вісім з них наразі підключені до мережі, включаючи два на Запорізькій АЕС, три на Рівненській АЕС, два на Южно-Українській АЕС та один на Хмельницькій АЕС.

Сім інших реакторів зупинено для регулярного технічного обслуговування або перебувають у резерві. Системи безпеки залишаються працездатними на чотирьох АЕС, вони й надалі мають доступ до електроенергії за межами майданчика, повідомила Україна.

Щодо гарантій, то штаб-квартира МАГАТЕ отримує дані дистанційних гарантій із Чорнобильської АЕС, а також із чотирьох діючих станцій в Україні. Це сталося після того, як минулого тижня було повністю відновлено передачу даних із ЧАЕС.

Нагадаємо

Як писав УНН, російські окупанти замаскували обстріляні ними під час захоплення будівлі навчально-тренувального центру Запорізької АЕС. Уздовж периметра загарбники викопали окопи.

Українські Національні Новини

Політика