ukenru
likar-pro-dostovirnist-testiv-na-covid-19-i-navischo-potribno-robiti-skriningi-v-kolektivakh

Лікар про достовірність тестів на COVID-19 і навіщо потрібно робити скринінги в колективах

 • 31670 переглядiв

КИЇВ. 22 червня. УНН. Дослідження показали, що швидкі тести на COVID-19 пропускають половину заражених людей. Лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук у коментарі УНН пояснив, яким чином визначається достовірність тестів і чому вона має ключове значення для протидії COVID-19.

Цитата:

"Відсоток достовірності визначають, якщо паралельно проводять різними тест-системами та порівнюють відсотки, який показала одна тест-система й інша. Також можна через певний час, коли багато людей перехворіють, проводити дослідження на кількість антитіл, щоб виявити людей, яких пропустили тести", - пояснив лікар.

Деталі

Ігор Гайдук зазначив, що точність і достовірність результатів тесту є необхідною умовою для ефективної протидії COVID-19. Особливо тоді, коли проводяться масові скринінги в виробничих колективах, студмістечках тощо, адже негативний результат дає людям хибне відчуття безпеки. Це означає, що масові скринінги потребують дуже достовірних тест-систем, які здатні виявляти COVID-19 у безсимптомних хворих або осіб на етапі інкубаційного періоду, як це здатні робити вітчизняні ІФА-тести на антиген коронавірусу.

"Це потрібно і можна робити. Але потрібно змиритися з тим, що ми залишимося вже назавжди з тими вірусами. Якщо люди будуть провакциновані, і перехворіють, тоді вже не потрібно буде тестувати. А поки що, коли треба пригасити спалахи, потрібно тестувати", - резюмував інфекціоніст.

 

Українські Національні Новини

Суспільство