ukenru
krimskotatarski-politvyazni-u-spravi-khizb-ut-takhrir-vidmovilisya-brati-uchast-v-sudovomu-protsesi

Кримськотатарські політв'язні у "справі Хізб ут-Тахрір" відмовилися брати участь в судовому процесі

 • 16126 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Кримськотатарські політв'язні, фігуранти другої бахчисарайської групи у "справі Хізб ут-Тахрір" відмовилися брати участь в судовому процесі і висловили протест. 8 червня в суді розглядали апеляційну скаргу адвокатів на продовження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Про це повідомила адвокат Ліля Гемеджі, передає УНН з посиланням на "Кримську солідарність".

"Вони відмовилися брати участь в судовому засіданні, де ігноруються базові права людини, а засідання зводиться до формальності", - прокоментувала адвокат Ліля Гемеджі.

За словами адвоката, всі фігуранти перестали розмовляти, відповідати на питання суду, а участь їх звелася до демонстрації плакатів, на яких були написи: "Правда під забороною", "Гоніння за думку", "Корінь зла - рішення ВС РФ 2003".

"Заявляємо протест проти даної форми проведення судових засідань, в яких повністю дискримінують і вбивають взагалі елементарну надію на якесь правосуддя", - заявив Сервер Мустафаєв.

Після чого всі присутні вдягнули медичні маски і бойкотували судове засідання. Суд залишив апеляції адвокатів без задоволення.

Раніше адвокати Еміль Курбедінов і Айдер Азаматов заявили про відвід всьому складу судової колегії Апеляційного військового суду міста Власіха у даній кримінальній справі і заявили про істотне порушення прав підзахисних, що виражається в утриманні політв'язнів в тортурних умовах, що принижує їхню честь і гідність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бахчисарайська “справа Хізб ут-Тахрір”: суд у Росії прослухав приховані аудіозаписи

Хвиля переслідувань у "справах Хізб ут-Тахрір" в Росії почалася 14 лютого 2003 року, коли Верховний Суд, розглянувши в закритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Генерального прокурора РФ, визнав терористичними 15 ісламських організацій і заборонив їх діяльність на території РФ.

Однією із заборонених організацій стала "Хізб ут-Тахрір". У мотивувальній частині рішення ВС РФ відсутні будь-які дані про терористичну діяльність "Хізб ут-Тахрір" - відповідно до визначення тероризму, даними в Кримінальному Кодексі РФ і Федеральному Законі РФ "Про боротьбу з тероризмом", що є очевидним підставою для визнання цього рішення необґрунтованим.

На думку російського правозахисного центру "Меморіал", за 6 років анексії Крим увійшов до трійки регіонів з наймасштабнішими переслідуваннями по "справах Хізб ут-Тахрір" російською владою.

Метою російських силовиків стала історично нелояльна група - кримські татари (за рідкісними винятками всі фігуранти справ про участь в ХТ ідентифікують себе з цією національністю).

Нагадаємо, фігурантові бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір” у російському СІЗО двічі знадобився лікар.

Українські Національні Новини

Суспільство