ukenru
kompaniya-nord-stream-2-ag-podala-v-sud-yes-cherez-gazovu-direktivu

Компанія Nord Stream 2 AG подала в суд ЄС через газову директиву

 • 10620 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. У четвер, 25 липня, компанія Nord Stream 2 AG, яка стоїть за проектом російського газопроводу "Північний потік-2", подала позов до суду Європейського союзу загальної юрисдикції щодо змін в Газову директиву ЄС, які компанія назвала "дискримінаційними заходами". Про це йдеться в заяві на сайті компанії, передає УНН.

"Nord Stream 2 просить анулювати Директиву (ЄС) 2019/692, що вносить поправки в Газову директиву ЄС, через порушення принципів права ЄС про рівне ставлення й пропорційності. Це може привести до скасування Директиви (ЄС) 2019/692, оскільки поправки були явно розроблені і прийняті з метою створити несприятливі і перешкоджаючі реалізації проекту "Північний потік - 2" умови", - йдеться в заяві.

За словами виконавчого директора Nord Stream 2 AG Маттіаса Варніга, поправки до Газової директиви шкодять не тільки "Північному потоку - 2".

"Така очевидна дискримінація окремого комерційного проекту також підриває здатність внутрішнього ринку ЄС залучати інвестиції, щоб перехід до "низьковуглецевої" енергії став реальністю", - заявив він.

У компанії заявили, що залишать за собою можливість відстоювати свої права відповідно до міжнародного права шляхом продовження окремого арбітражного розгляду проти ЄС для забезпечення гарантій захисту інвестицій в рамках Договору до Енергетичної Хартії (ДЕХ).

"12 квітня 2019 року з подачі компанії Nord Stream 2 був ініційований обов'язковий тримісячний період консультацій, протягом якого сторони докладають всіх зусиль, щоб досягти мирного врегулювання, перш ніж може бути направлено повідомлення про арбітраж. 25 червня відбулася зустріч між Європейською комісією та компанією Nord Stream 2 з метою позасудового врегулювання відповідно до правил ДЕХ. До сьогоднішнього дня мирного врегулювання досягнуто не було, хоча тримісячний період консультацій вже минув", - відзначили в Nord Stream 2.

Нагадаємо, 15 квітня ЄС остаточно затвердив зміни в газову директиву по "Північному потоку-2". Представник компанії Nord Stream 2 AG вказав, що будівництво "Північного потоку-2" триває, незважаючи на поправки до директиви ЄС.

Російський газопровід "Північний потік-2" будується для поставок газу в Німеччину в обхід України. В Україні вказують на політичність цього проекту і на те, що якщо "Північний потік-2" буде побудований, Росія організовує серію провокацій, щоб остаточно припинити транзит через Україну. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним, і зробила кроки, спрямовані на збереження транзиту газу через Україну.

Українські Національні Новини

Економіка