ukenru
komarnitskiy-vidmova-vid-viboriv-v-okremikh-rayonakh-donbasu-rozkhoditsya-z-konstitutsiyeyu-ukrayini

Комарницький: відмова від виборів в окремих районах Донбасу розходиться з Конституцією України

 • 21040 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. ЦВК приймала рішення не проводити вибори в Луганській та Донецькій областях, посилаючись на пояснювальні записки, які підготували Луганська і Донецька ОДА. Про це розповів у коментарі для УНН ексгубернатор Луганської області Віталій Комарницький.

Комарницький пояснив, що таке рішення розходиться з чільною в прийнятті таких рішень Конституцією України.

"У нас чільною залишається Конституція України і ніякими пояснювальними записками це не закриєш. Більш того, я безпосередньо живу на цій території, живу тим життям, яким живе громада, і я не бачу погіршення ситуації. У нас діє перемир'я і немає втрат, так яка ж тоді необхідність, коли ми говоримо, про те, що все-таки є військовий конфлікт", - зазначив він.

Доктор юридичних наук нагадав, що стаття перша КУ говорить, що вибори - це форма безпосередньої демократії.

"Адже ми демократична держава, чого ж ми тоді відходимо від цих засад. Цю тематику я обговорював зі своїми близькими, знайомими і я висловлю не тільки свою думку, думку дуже великої частини луганчан. По-перше, на моє глибоке переконання, саме на цих територіях зіткнення з лінією розмежування проживають ті люди, у яких загострене почуття справедливості, бажання приймати участь в житті своєї країни. Викликано це цілою низкою чинників, в першу чергу - проживанням 6 років в зоні, яка межує з бойовими діями", - зазначив професор.

Комарницький розповів, що під час роботи в Луганській ОДА він досить спілкувався з населенням області з чого зробив висновки, що раніше вибір керівників міст робився не настільки усвідомлено, як би це могло бути на майбутніх виборах.

"Люди, які вже зіткнувшись з проблемами, на цих виборах зробили б правильні висновки, не піддалися б тим емоціям, які раніше панували. Не піддалися б до форм підкупу і популізму, тих депутатів, які раніше висувалися. Тому введення військово-цивільних адміністрацій в цих містах - це не вирішення", - сказав Комарницький.

Ексгубернатор вважає, що на його погляд, позбавити людей можливості брати участь у вирішенні таких питань, це помилка.

Нагадаємо, що раніше ЦВК прийняла постанову про неможливість проведення місцевих виборів на Донбасі.

Українські Національні Новини

Політика