ukenru
kiyiv-vimagatime-vid-koordinatora-obsye-strimanishoyi-povedinki-z-vatazhkami-z-ordlo

Київ вимагатиме від координатора ОБСЄ стриманішої поведінки з ватажками з ОРДЛО

 • 10465 переглядiв

КИЇВ. 6 квітня. УНН. Україна вимагатиме від координатора ОБСЄ у гуманітарній групі посла Тоні Фріша більш стриманої поведінки з ватажками з ОРДЛО. Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший віце-спікер парламенту, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, передає УНН.

Вона повідомила, що нещодавно посол Тоні Фріш відвідав окупований Донецьк. На російських і сепаратистських ЗМІ вийшли сюжети про відвідини Фрішем окупованих територій, де він обнімається з представниками маріонеткової окупаційної "влади".

"Ми змушені будемо у Мінську звернути увагу посла Фріша на те, що його зустрічі в окупованому РФ Донецьку носили не приватний характер, він там представляв ОБСЄ, від якої ми чекаємо допомоги в деокупаціі Донбасу, а не обнімашок", - зазначила Геращенко.

Вона додала, що задекларована неупередженість і рівновіддаленість представників ОБСЄ вимагає від них більш стриманої публічної поведінки з незаконною "владою" окупованої частини Донбасу. "Публічні обійми викликають в українському суспільстві гостру реакцію, й від координаторів ОБСЄ ми чекаємо розблокування питання телефонних зв'язків і листування, й відвідання всіх тих заручників, які були заявлені в списку як обов‘язкові", - відмітила Геращенко.

За її словами, замість 10 заручників, на відвіданні яких наполягала Україна у Мінську, послу Фрішу показали лише 4, а також 2 цивільних, про затримання яких українська влада не знає.

Геращенко нагадала, що на останніх зустрічах у Мінську українська сторона гостро ставила питання про заборону телефонних дзвінків заручникам і фактичну заборону на листування (МКЧХ востаннє передали листи в вересні минулого року).

Крім того, родини заручників звернулися до Фріша щодо передачі листів-зворотніх відповідей, просили порушити питання щодо телефонного дзвінка.

"За попередньою інформацією, посол передав листи лише МКЧХ, й у Мінську ми хочемо почути, чи отримали заручники звістки від своїх родин, де відповіді від хлопців родинам. Питання телефонних дзвінків також залишається не вирішеним", - додала Геращенко.

Нагадаємо, Верховна Рада візьметься за законопроекти щодо статусу заручників в ОРДЛО не раніше травня.

Українські Національні Новини

Політика