ukenru
kitay-proviv-klonuvannya-mavpi-z-vidredagovanim-genomom

Китай провів клонування мавпи з відредагованим геномом

 • 26559 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. Китай успішно клонував п'ять мавп від макаки, яка страждає порушеннями циркадного ритму, з відредагованим геномом. Це перший випадок клонування кількох мавп для біомедичних досліджень з використанням особини з відредагованим геномом. Мавпи народилися в шанхайському Інституті нейронауки при Академії наук Китаю. Про це повідомляє УНН з посиланням на Сіньхуа.

Цей прорив свідчить, що дослідники зможуть в подальшому працювати з населенням мавп з відредагованим геномом при єдиному генетичному матеріалі.

Порушення циркадного ритму пов'язані з безліччю захворювань людини, в тому числі порушеннями сну, депресією, цукровим діабетом, раком і такими нейродегенеративних захворюваннями, як хвороба Альцгеймера. У минулих дослідженнях подібних захворювань широко використовувалися миші і мухи, проте в обох випадках досліджувані тварини в значній мірі відрізняються від людей. Клоновані мавпи ж ближчі до людини з точки зору фізіології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США почали процес "клонування" мамонта

На відміну від відомих клонованих мавп Чжун Чжун і Хуа Хуа, які були отримані за допомогою фібробласта з абортованого плоду, нові клони були виведені за допомогою молодого самця мавпи з відредагованим геномом.

Нагадаємо, експерти ЮНЕСКО закликали ввести мораторій на клонування ДНК людини.

Українські Національні Новини

Новини Світу