kitay-mozhe-rozmistiti-novu-viyskovo-morsku-bazu-na-shri-lantsi-bloomberg

Китай може розмістити нову військово-морську базу на Шрі-Ланці - Bloomberg

 • 394997 переглядiв

КИЇВ. 28 липня. УНН. Шрі-Ланка, згідно з новим звітом, очолює список країн, у яких найближчими роками може розміститися китайська військово-морська база, на тлі того, як Пекін прагне розширити свої морські можливості, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

Згідно з оцінкою дослідницького проекту AidData в Університеті Вільяма та Мері у Вірджинії, порт Хамбантота в південноазіатській країні є найімовірнішим місцем для бази з огляду на те, що Китай уже вклав туди 2,19 мільярда доларів.

Також були перераховані як такі можливості протягом наступних двох-п'яти років місця в Екваторіальній Гвінеї, Пакистані та Камеруні.

"Найбільша портова інвестиція Китаю знаходиться в Хамбантоті, і Пекін здійснює прямий контроль над цим об'єктом, - ідеться в повідомленні AidData, яке опублікувало звіт у четвер. - У поєднанні зі стратегічним розташуванням, популярністю Китаю серед еліт та населення, а також зближенням Шрі-Ланки з Китаєм під час голосування в ГА ООН, Хамбантота є нашим головним кандидатом на майбутню базу".

Лідери в Коломбо заявили, що не дозволять порту Хамбантота розмістити якісь іноземні збройні сили. Китайська компанія придбала об'єкт у 2017 році, коли Шрі-Ланка не спромоглася погасити кредити, які допомогли його побудувати.

AidData також повідомила, що Китай може створити базу в Гвадарі, Пакистан, зіславшись на тісні зв'язки двох країн. У звіті також відзначається висока концентрація китайських портових інвестицій в Африці, внаслідок чого Бата (Екваторіальна Гвінея) вважається другим найбільш вірогідним місцем для військово-морської бази після того, як Пекін виділив 659 мільйонів доларів на будівництво порту.

Доповнення

Протягом багатьох років спостерігачі намагалися проаналізувати, наскільки Китай використовує свій економічний вплив на просування своїх військових амбіцій. Ця азіатська країна має найбільший у світі військово-морський флот за кількістю військових кораблів, а її будівельні та інженерні компанії зайняті будівництвом портових споруд по всьому світу. У звіті AidData ідеться, що в період з 2000 по 2021 рік він надав кредити та гранти на суму майже 30 мільярдів доларів для будівництва або розширення 78 портів у 46 країнах.

Попри часті чутки про китайські бази у розробці, Пекін створив всього один закордонний військовий об'єкт у східноафриканській країні Джибуті. AidData повідомила, що Китай інвестував 466 мільйонів доларів в об'єкт у Джібуті з 2000 по 2021 рік, що ставить його на 12 місце у списку у звіті.

Пентагон висловив стурбованість тим, що він розглядає можливість створення додаткових закордонних військових логістичних об'єктів у таких місцях, як Таїланд, Індонезія та Пакистан. США також ідентифікували військовий об’єкт у Камбоджі, який, за їхніми словами, стане першою закордонною базою Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні, що уряд у Пномпені неодноразово заперечував.

Компанія BlackSky, що займається комерційними зображеннями, заявила цього тижня, що нещодавні фотографії показали, що будівництво військово-морської бази, що фінансується Китаєм, у Камбоджі наближається до завершення. Об'єкт включає нові пірси, де можна підтримувати авіаносці.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Лісові пожежі в Греції за два тижні після початку вщухли

     • 382746 переглядiв