ukenru
kataloniya-vimagaye-vid-ispaniyi-skhvalennya-novogo-referendumu-pro-nezalezhnist

Каталонія вимагає від Іспанії схвалення нового референдуму про незалежність

 • 169333 переглядiв

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Каталонія добиватиметься від уряду Іспанії нової угоди про проведення обов'язкового референдуму щодо потенційної незалежності регіону, яка буде визнана як Іспанією, так і міжнародною спільнотою, заявив у вівторок її сепаратистський лідер. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

Проте уряд Іспанії відкинув цю пропозицію.

"У них є ці максималістські устремління, які абсолютно не поділяє уряд", - заявила журналістам прессекретар Ізабель Родрігес.

Але обидва уряди продовжать переговори, щоб "нормалізувати" свої стосунки, додала вона.

Прем'єр-міністр Каталонії Пере Арагонес заявив регіональному парламенту, що Каталонії необхідне схвалення Мадрида для проведення ще одного референдуму.

"Я не сумніваюся, що це найшвидший та найефективніший спосіб провести ще одне голосування, тому що він спирається на уроки 2017 року та долає труднощі, які не дозволили нам реалізувати підсумки п'ятирічної давності", — сказав він.

Він назвав свою пропозицію "найбільш всеосяжною, демократичною і зрозумілою для міжнародної спільноти" і сказав, що добиватиметься підтримки всіх каталонських політичних діячів.

Контекст

Прем'єр-міністр Іспанії-соціаліст Педро Санчес виступив за діалог з Каталонією для відновлення відносин після того, як хаотичне одностороннє прагнення до незалежності у 2017 році занурило Іспанію у найважчу політичну кризу за останні роки.

Однак країна, як і раніше, рішуче виступає проти незалежності і досі виключала проведення законодавчого референдуму.

Конституція Іспанії не допускає розколу країни, але деякі вчені та каталонські сепаратисти стверджують, що у разі згоди іспанського уряду можуть бути законні повноваження для голосування.

Аналогічну пропозицію Каталонії у 2012 році було категорично відкинуто тодішнім консервативним урядом Мадрида.

Процвітаючий північно-східний регіон через п'ять років, незважаючи на судову заборону, провів референдум і прийняв односторонню декларацію незалежності.

Згідно з червневим опитуванням, близько 52% каталонців виступають проти незалежності, а 41% підтримують її.

Українські Національні Новини

Новини Світу