Він розповів, що за останній місяць (березень до квітня) споживчі ціни на продукти харчування зросли на 2,2%. І нагадав, що у березні, у порівнянні із лютим, зростання споживчих цін склало всього 0,4 %.
"Відносно невисокий рівень зростання цін свідчить, що в період дії карантинних заходів, запроваджених в Україні з 12 березня 2020 року цілком можливого зростання споживчих цін на продукти харчування не відбулося", - прокоментував науковець.
Так, у квітні найбільше зросли ціни на фрукти (+12,8 %), а також на яйця (+9,4 %).
"Однак ці товари не належать до категорії тих, якими запасаються надовго", - зазначив Лупенко.
При цьому, незначно, але зросли ціни на продукти харчування, якими громадяни запасаються в першу чергу. Мова про макаронні вироби (+1,9%), м’ясо і м’ясопродукти (0,9 %), олію соняшникову (0,3 %).
"Винятком є лише цукор. Ціни на нього зросли на 2,9 % у березні і на 4,8 % у квітні", - розповів фахівець.
Нагадаємо, деякі продукти харчування на тлі карантину впали в ціні. Мова про курятину.
Так, зокрема, куряче філе за останній місяць подешевшало на 4,3%, тушки курячі – на 3,5%.
Головний виробник країни - компанія МХП ( Наша Ряба) у I кварталі 2020 року збільшила виробництво продукції на 4% і знизила ціну на 11%.
Раніше повідомлялось, що ціна на українську курятину нижча на третину від європейської.