investitsiyi-mozhut-vryatuvati-svitoviy-rinok-mineraliv-dlya-zelenoyi-energiyi-vid-defitsitu-reuters

Інвестиції можуть врятувати світовий ринок мінералів для зеленої енергії від дефіциту - Reuters

 • 469019 переглядiв

Деталі

Консультанти та аналітики попереджають про дефіцит критично важливих мінералів для енергетичного переходу, що насувається, через попит, що зростає на ключові елементи, такі як літій і кобальт, які використовуються в електромобілях, вітрогенераторах та інших технологіях чистої енергії.

Але після того, як інвестиції у видобуток критично важливих мінералів підскочили на 30% минулого року до 41 мільярда доларів, а в 2021 році зросли на 20%, ця картина виглядає яскравішою, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

За прогнозами МЕА, пропозиція ключового мінералу для акумуляторів - літію - до 2030 року досягне 420 000 метричних тонн, що лише трохи менше попиту, який оцінюється в 443 000 тонн для виконання урядових зобов'язань, хоча і значно нижче 702 000 тонн, необхідних для досягнення чистого нуля.

"Ми раді, що для різноманітності можемо повідомити хороші новини. Це свідчення того, що ринки розуміють той факт, що перехід до чистої енергії відбувається дуже швидко", - сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль.

За даними МЕА, у 2022 році стартап-компанії, що займаються видобутком критично важливих мінералів, залучили рекордні 1,6 мільярда доларів США, що на 160% більше, ніж у попередньому році.

За останні п'ять років попит на найважливіші мінерали різко зріс, зокрема, споживання літію потроїлося, а кобальту збільшився на 70%. Загальний обсяг ринку критично важливих мінералів зараз становить 320 мільярдів доларів, йдеться в повідомленні.

Хоча картина з постачанням покращується, паризький енергетичний наглядовий орган попереджає, що затримки та перевитрати коштів на проекти становлять ризик для оптимістичного сценарію.

Необхідно також докласти більше зусиль для диверсифікації від ключових країн, які мають жорсткий контроль над видобутком багатьох корисних копалин, таких як Китай, Індонезія та Конго, додало у звіті МЕА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада схвалила законопроєкт про гарантії походження "зеленої" електроенергії

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі