ukenru
groshi-na-nyanyu-vid-uryadu-porodillyam-treba-u-desyatero-bilshe

Гроші на няню від Гройсмана: породіллям треба вдесятеро більше

 • 69960 переглядiв

Сьогодні, 30 травня, під час засідання уряду Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 2019 року кожна породілля буде отримувати від держави 1500 грн в місяць для наймання няні для дитини.

"Коли мама народжує, особливо коли мама працює, треба думати про те, що потрібно працювати. Тут потрібно думати в ці перші місяці й роки, як підтримати маму. Дати можливість найняти няню. Щоб доглядати дитину, а самій іти працювати. Ми будемо вам компенсувати – це приблизно 1 500 гривень кожного місяця", – повідомив В.Гройсман.

Тобто, якщо вірити Прем’єру, то з наступного року кожна новоспечена мама може розраховувати на 57 доларів від держави для того, щоб оплатити місячні послуги няні й спокійно вийти на роботу. До речі, чітка дата початку видачі фіндопомоги - не вказана. Лише рік - 2019, але в році 12 місяців, тому тепер ще потрібно дочекатися від влади цієї інформації.

З однієї сторони - звучить непогано. Адже будь-яка фіндопомога молодій сім’ї зайвою не буде. А з іншої сторони не варто забувати, що в 2019 р. Україну чекають вибори до Верховної Ради, а В.Гройсман у своєму Twitter підтвердив, що збирається йти на парламентські вибори.

УНН вирішив розібратися: 1,500 грн в місяць для наймання няні - це реальна допомога чи початок передвиборчої програми? Для цього ми помоніторили сайти з надання послуг нянь. Поїхали:

За запитом "няня для дитини" пошуковик видав чимало агентств і приватних оголошень. Почнімо з агентств - це перше, куди піде молода мама, яка хвилюється за безпеку дитини, адже все-таки агентство вселяє відчуття безпеки, бо в разі чогось няню можна буде знайти через офіс.



На сайті першого агентства ціна на приватну няню починається від 60 гривень на годину. І закінчується 15 тисячами за няню на місяць. 15 000 грн за курсом долара на 30 травня - це 576 доларів США. А це - в 10 разів більше, ніж пропонує уряд. Йдемо далі:



На сайті іншого агентства ціни трохи нижчі, але загальної картини це не міняє: година - 60 гривень, день - 500 грн, місяць - 12 000 грн = 468 доларів США.



Гортаємо далі. На сайті іншого агентства няня за годину править від 50 грн. Уявімо, що нам вдалося домовитися з нею, в неї є вільне місце для новонародженого і вона готова сидіти з вашим чадом за 50 грн/годину. В такому випадку молода мама може оплатити 30 годин роботи няні, що дорівнює майже чотирьом робочим дням на місяць. 4 неповні дні на місяць. Не більше.



Наступне агентство пропонує няню за ті самі 60 грн/годину або 900 грн/доба. В такому разі на допомогу від уряду можна буде найняти няньку на 25 годин або на півтори доби.

Приблизно усі агентства просять від 12 до 15 тис. грн за няню на місяць. Висновок: чи може молода мама, отримавши 1,5 тис. грн від держави, скористатися послугами агентства і зі спокійною душею довірити маля перевіреній фірмі? Ні, не може. Точніше може - на 3 десятки годин, не більше.

Але ж звідкись ця цифра в уряді сформувалася? Адже перед тим як визначати розмір допомоги, спеціалісти в Кабміні повинні були помоніторити ринок, щоб скласти адекватний розмір допомоги? Йдемо по приватних оголошеннях.

В інтернеті є сайт, який акумулює приватні оголошення від жінок, які готові надавати послуги няні для вашої дитини.

Ось жінка, з 7-річним досвідом роботи, просить за догляд вашої дитини 70 грн/годину або 12 - 13 тис. грн на місяць. Поки фінансової різниці з агентством нема. Шукаємо далі.



Інша пані, з 5-річним досвідом роботи, править до 15 000 грн на місяць. Шукаємо далі.

Нам таки вдалося знайти оголошення, яке суттєво дешевше за попередні. В цьому випадку жінка готова бути нянею для вашої дитини за 5 000 - 6 000 грн на місяць. Але це все одно в 4 рази більше, ніж може собі дозволити мама, якій держава виділила 1500 грн на місяць.

Але може і на цьому сайті просто дуже дорогі няні? Залишаємо профільні сайти і йдемо на звичайну платформу оголошень.

Ось, жінка в приватному порядку, без посередництва агентства, шукає роботу няні і просить за свої послуги 70 грн/годину. А це значить, що бюджету 1,500 тис. грн вистачить на 21 годину послуг няні.

Справедливо буде сказати, що є і дешевші приватні оголошення. Ось жінка просить 50 грн/годину, це на 20 грн менше від попередньої жінки, але все одно бюджету в 1,5 тис. грн не вистачить, щоб оплатити няню на місяць.

Ну й щоб наша вибірка була зовсім справедливою, заглянемо на ще 1 оголошення. І що ми бачимо? Ту саму ціну - 70 грн/година.

Виходить, що в приватних оголошеннях можна знайти няню не за всі гроші, а за 5-6 тис. грн. Щоправда, таких оголошень на сайтах - обмаль. Та й ця цифра не перекриється державними коштами, які вам видадуть "на няню".

Але щоб бути вже ну геть справедливо-об’єктивними, погляньмо на вартість послуг нянь не в столиці. Вибираємо навмання невелике місто, наприклад, Тернопіль. І що ми бачимо тут?

Найскромніші ціни на нянь в Тернополі - від 3 000 до 4 000 тис. грн на місяць. Але і тут нам не щастить і півторатисячного бюджету не вистачає.



Знову ж таки, оголошень з низькими цінами дуже мало. В основному в Тернополі просять 9 000 грн на місяць за роботу няні.

Але не Тернополем єдиним. Їдемо далі.

Вибираємо Кам’янець-Подільський.

Тут няня просить за свої послуги 250 грн на день або 25 грн/година

Інше оголошення твердить: няня буде на вас працювати за 40 грн на годину або за 300 грн на день.

Висновок: чи можна отримати послуги няні за 1,500 грн в регіонах України? Очевидно, що ні.

Для справедливості зауважимо, що 1,500 тис. грн можна використати з користю, якщо мама працює за схемою віддаленої роботи, а няню може винаймати кілька годин на тиждень, щоб сходити в магазин чи по справах. Але таких годин в Києві 21, а в регіоні в середньому 37. І не забуваймо, що далеко не всі породіллі працюють віддалено.

Ми просто проаналізували можливість винайняти няню на запропонованих державою 1500 грн. Видача такої суми породіллям на няню - квола спроба допомогти українцям чи передвиборча компанія прем’єра? Вирішувати вам самим. Наше завдання - подавати інформацію, але кожен читач в праві аналізувати її по-своєму.

Українські Національні Новини

Суспільство