ukenru
golova-nbu-nazvav-osnovni-kameni-spotikannya-u-peremovinakh-z-mvf

Голова НБУ назвав основні камені спотикання у перемовинах з МВФ

 • 18032 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. З боку Національного банку немає жодного невиконаного зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом. Наразі на піку - обговорення МВФ та Мінфіном проекту державного бюджету на наступний рік. Про це заявив голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня", передає УНН.

"Наразі тривають обговорення наших партнерів у МВФ із Мінфіном і Мінекономрозвитку навколо кількох ключових бюджетних показників. Зокрема, щодо рівня доходів, розміру дефіциту бюджету та його фінансування. Ми розуміємо, що у середньостроковій перспективі бажано було б звузити дефіцит бюджету до 2-3% від ВВП, але у нинішніх умовах, коли економіка потерпає від кризи, це дуже важко. Також одне з дискусійних на сьогодні питань, наскільки я знаю, це питання видатків держбюджету з Фонду боротьби з COVID–19", - зазначив Кирило Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна консультується з МВФ щодо зменшення дефіциту держбюджету на 2021 рік - Шмигаль

Окрім того, за словами голови НБУ, є певні занепокоєння і щодо антикорупційної політики, яка також є частиною меморандуму з Фондом.

За його словами, питання продовження співпраці з Фондом "дійсно серйозне і дуже турбує Національний банк".

При цьому він вказав, що "зараз для нас важливо не кількість траншей, а сам факт продовження плідної співпраці". "МВФ - це не про гроші, це про довіру. І я сподіваюся, що українська сторона зробить все можливе для того, щоб до кінця року фінансування з боку МВФ відновилося", - зауважив Кирило Шевченко.

Нагадаємо, Рада директорів Міжнародного валютного фонду у червні ухвалила надання Україні 5 млрд доларів на 18 місяців в межах угоди Stand-by. Перший транш за новою програмою обсягом 2,1 млрд дол. Україна отримала вже 12 червня. Україна сподівається на отримання ще одного траншу до кінця року.

Утім, у вересні у Фонді заявили, що продовження програми фінансової підтримки України від МВФ залежить, зокрема, від незалежності антикорупційних органів.

Українські Національні Новини

Політика