ukenru
golova-natsbanku-poperediv-ksu-pro-naslidki-viznannya-zakonu-pro-fgvfo-nekonstitutsiynim

Голова Нацбанку попередив КСУ про наслідки визнання закону про ФГВФО неконституційним

 • 16833 переглядiв

КИЇВ. 15 вересня. УНН. Голова Національного банку України Кирило Шевченко взяв участь у засіданні Конституційного Суду, яке відбулося сьогодні, щодо конституційності системи гарантування вкладів фізичних осіб, попередивши КС про наслідки визнання закону про ФГВФО неконституційним. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу регулятора.

"Визнання закону неконституційним нашкодить репутації країни", - цитують у пресслужбі слова Кирила Шевченка.

Також голова НБУ наголосив, що визнання Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" неконституційним "зруйнує систему гарантування вкладів, підірве довіру до банківської системи і врешті зашкодить інтересам держави та громадян".

"Норми закону захистили майже 2 млн вкладників. Упродовж 2014–2020 років їм було виплачено понад 90 млрд грн гарантованого державою відшкодування", – наголосив Кирило Шевченко.

Голова НБУ зазначив, що "визнання закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб неконституційним не має жодних підстав":

  • По-перше, повноваження НБУ та ФГВФО чітко розмежовані на законодавчому рівні. Вони не суперечать один одному та не містять дублюючих положень.
  • По-друге, ФГВФО підзвітний Верховній Раді, Кабінету міністрів та Національному банку. Твердження, що Фонд нікому не підпорядковується, – хибне.
  • По-третє, закон дозволив прискорити терміни задоволення вимог вкладників та відшкодовувати їм кошти оперативніше.
  • По-четверте, принцип рівності вкладників банків суворо дотримується, а не порушується, як стверджується в поданні.
  • По-п’яте, упродовж 2015–2020 років до закону неодноразово вносилися законодавчі зміни внаслідок ухвалення дванадцяти законів. Усі зміни були спрямовані на удосконалення норм і захисту інтересів вкладників.
  • По-шосте, закон забезпечив виконання міжнародних зобов’язань України перед ЄС, МВФ та Світовим банком.

Нагадаємо, КСУ перейшов до закритої частини засідання у справі щодо конституційності закону про банки.

Українські Національні Новини

Політика