ukenru
golova-mzs-polschi-vistupiv-za-yaknayshvidshe-priynyattya-popravok-do-zakonu-pro-ipn

Голова МЗС Польщі виступив за якнайшвидше прийняття поправок до закону про ІНП

 • 11192 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч висловився за якнайшвидше ухвалення  польським парламентом поправок до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП) країни, якими, зокрема, передбачається кримінальне переслідування за публічні висловлювання про "польські табори смерті". Про це УНН повідомляє з посиланням на Польське радіо.

Він висловив переконання, що завдяки діалогу і широкому поширенню інформації на тему позиції польської влади вдасться розвіяти всі сумніви, які виникли, зокрема, в Ізраїлі, в зв'язку з прийняттям польським сеймом поправок до закону про Інститут національної пам'яті.

"Критичні голоси, що з'явилися в зв'язку з новелізацією закону про Інститут національної пам'яті, я вважаю необгрунтованими. Я не бачу приводу для скасування або змін запропонованих поправок до закону. Можливо, необхідно детально і докладно пояснити нашим партнерам, в чому суть запропонованої новелізації", - зазначив очільник польської дипломатії.

Я.Чапутовіч додав, що якнайшвидше завершення законодавчого процесу, пов'язане з поправками до закону про ІНП, дозволить пом'якшити надмірні емоції з цього приводу, а також стане підтвердженням, що польський парламент не піддасться тиску ззовні.

Згідно з поправками, прийнятими польським сеймом 26 січня, кримінальному переслідуванню підлягатимуть особи, які публічно говорять про "польські табори смерті" для визначення нацистських таборів смерті, створених в роки Другої світової війни німцями на території окупованої Німеччиною Польщі або приписують полякам участь в Голокості. Крім того, подібне покарання загрожуватиме за "применшення відповідальності справжніх виконавців цих злочинів".

Дія закону не поширюється на художню або наукову діяльність. Нові положення стосуватимуться як польських громадян, так і іноземців.

Положення, які сейм ухвалив 26 січня, призвели до негативної реакції Ізраїлю та України, зміни розкритикувала влада обох держав.

Нагадаємо, 31 січня комітети польського сенату збираються розглянути поправки до закону про ІНП Польщі, за результатами роботи якого буде вирішено питання про включення до порядку денного цього законопроекту.

Українські Національні Новини

Політика