ukenru
ekspert-zakonodavchi-zmini-prizvedut-do-togo-scho-zarobitchani-ne-povertatimutsya-z-za-kordonu

Експерт: законодавчі зміни призведуть до того, що заробітчани не повертатимуться з-за кордону

 • 13147 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Іноземним компаніям з міжнародного працевлаштування вигідніше, аби українські заробітчани виїздили на роботу в інші країни на довший термін, а в такому випадку зростає вірогідність неповернення заробітчан в Україну. Таку думку у коментарі УНН висловив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойников, коментуючи ухвалені у першому читанні парламентом зміни до законодавства, яке регулює вітчизняний ринок міжнародного працевлаштування.

Побоювання експерта викликані тим, що новим умовам роботи ринку міжнародного працевлаштування, які наразі розглядає ВР, будуть відповідати не українські, а іноземні компанії. Зокрема йдеться про компанії з Польщі, де, як відомо, найбільша кількість українських заробітчан.

"Наступного року українських компаній з працевлаштування за кордоном добре, якщо залишиться хоча б 10-20%. Тому що умови, прописані в законі, можуть у більшій мірі виконувати саме компанії, які до нас активно заходять з Польщі. Вони можуть повністю виконувати всі ці ліцензійні умови, бо в них більше зв'язків у себе на батьківщині. Але взагалі суть справи полягає у тому, що українські компанії зацікавлені в тому, щоб українці якомога частіше повертались додому і знов зверталися до цих компаній, бо вони сплачують їм постійно гроші. Іноземні компанії, зокрема польські, зацікавлені у тому, щоб українці виїжджали на якомога більший час", - пояснив він.

Воскобойников вважає, що Україна отримає ситуацію, коли циркуляційна міграція перейде у постійну.

"Люди будуть виїжджати на більш тривалий час, а коли людина провела за кордоном від 3 до 5 років, то вірогідність того, що вона залишиться там назавжди, стає дуже великою. Це все говорить про те, що українці не цікаві нашій владі", - вважає експерт.

Він зауважив, що замість того, щоб боротися з нелегальним ринком закордонного працевлаштування, влада "закручує гайки" легальним гравцям цього ринку.

Нагадаємо, за даними Інституту економіки та прогнозування НАН України, починаючи з 2015 року, через міграцію українців за кордон Україна недоотримує щорічно близько 40 млрд грн. Експерти вважають, що створення умов для міграції - один з наслідків негативного зовнішнього впливу.

Як зазначила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, знекровлена війною і некомпетентними рішеннями влада України стала жертвою "великих транснаціональних фінансових олігократій".

"Є негативне зовнішнє управління, мета якого - цинічно заробити на Україні. Всі відчувають, що ні уряд, ні президент, ні НБУ - не приймають самостійних і чітких рішень", - вважає Тимошенко.

Народний депутат Андрій Іллєнко вважає, що Україні ззовні нав’язують модель відсталості - повністю аграрної країни, яка буде постачальником сировини і в якій достатньо, аби мешкало не більше 20 мільйонів жителів.

Українські Національні Новини

Економіка