ukenru
ekspert-pro-pozov-kmu-proti-surkisiv-bulo-b-divno-abi-ukrayina-ne-pragnula-povernuti-yiy-nalezhne

Експерт про позов КМУ проти Суркісів: було б дивно, аби Україна не прагнула повернути їй належне

 • 19943 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Кабмін намагається повернути державі 250 млн доларів, які раніше окремі столичні суди присудили офшорам родини українських олігархів Суркісів. Мова про сплату відсотків за депозитами, які потрапили під процедуру bail-in. За словами політичного оглядача Геннадія Дубова, наміри і юридичні кроки уряду у цьому контексті очевидні, адже держава повинна відстоювати свої інтереси, передає УНН.

"Це нормальна і правильна практика, коли держава відстоює свої інтереси, тим паче, коли мова йде про таку велику суму. Було б дивно, якби було навпаки, хоча таке в Україні іноді практикується.

У моїй практиці були лише поодинокі випадки, коли з держави намагалися стягнути кошти, на будь-яку суму, навіть, не сотні мільйонів, і держава завжди йде до кінця, до останньої судової інстанції і максимально відстоюючи всі рішення. В 99% випадків держава доходить до кінця і на рівні виконавців - це непорушна істина. Думаю, в цьому випадку теж піде до кінця", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спір Суркісів з "Приватом" ведеться не за 1 млрд грн, а за послаблення позицій України у міжнародних судах

Судова перспектива апеляційної скарги КМУ багато в чому буде залежати від рішення Верховного суду по "справі Суркісів", вважає Дубов.

"Щодо перспектив цього – є ж іще адміністративне провадження, яке перебуває на розгляді у Великій палаті Верховного суду, є паралельні процеси, і там питання вирішується чи були Суркіси афілійованими особами з "Приватом". Цей процес щодо стягнення коштів, він, певною мірою, є похідним від адмінки. Все буде залежати від намагань і завзятості держави дійти до кінця і лишити при собі своє", - додав він.

Як писав УНН, Київський апеляційний суд 18 травня відкрив провадження за апеляційною скаргою Кабінету міністрів на рішення Печерського райсуду Києва про стягнення з ПриватБанку на користь офшорів сім'ї Суркісів 250 млн дол.

Також нагадаємо, що ПриватБанк, своєю чергою, вимагає переглянути рішення судів по "А-Банку" і ФК "Динамо" Суркісів.

Один з аргументів - той факт, що Суркіси у лондонський судах визнають свою афілійованість з колишніми власниками банку, а в українських на запереченні саме цього зв'язку намагаються стягнути кошти з державної фінустанови.

Українські Національні Новини

Політика