ukenru
ekspert-poyasniv-chomu-dinamo-zhive-za-rakhunok-ofshornikh-groshey-a-shakhtar-ni

Експерт пояснив, чому "Динамо" живе за рахунок офшорних грошей, а "Шахтар" - ні

 • 17179 переглядiв

КИЇВ. 18 лютого. УНН. Фінансування футбольних клубів за рахунок офшорних грошей є світовою практикою. І ФК "Динамо" вдається до такого економічного сценарію власного утримання через відсутність додаткових джерел фінансування, які, наприклад, є у "Шахтаря". Таку думку в коментарі УНН висловив економіст Олександр Охріменко.

"Якщо у бізнесу є гроші в офшорі - він фінансує, якщо у вас немає грошей в офшорі - ви нічого не профінансуєте. У світовому спорті велика частина платежів - це офшори. Світовий спорт практично весь в офшорах, це не ми винайшли. Ті ж трансфери спортсменів, ті ж оренди стадіонів, та ж реклама - тільки офшори. І відповідно там офшор на офшор", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Іспанії так часто судять футболістів за податки

ФК "Шахтар" у цьому сенсі - виняток з правил, у зв'язку з тим, що у власника донецького клубу є інші джерела фінансування, вважає Охріменко.

"У Ріната Ахметова все - в Україні, і "Шахтар" - це не головний його бізнес. Він його дотує практично за рахунок своїх підприємств... У випадку ж з "Динамо" - у нього немає внутрішнього фінансування. Ось якби "Динамо" було частиною, умовно, якоїсь іншої компанії - це одне питання. А "Динамо" - це окремий проект. І це не порушення закону, так роблять не тільки в Україні", - резюмував економіст.

Разом з тим, згідно з інформацією футбольного порталу komandaonline.com, саме через офшори у ФК "Динамо" таки можуть виникнути проблеми, зокрема, через те, що клуб нібито "не повідомив УЄФА про реального контролера своєї офшорної структури - Newport Management Ltd, ким був безпосередньо президент ФК Ігор Суркіс".

Саме за таке порушення англійський клуб "Манчестер Сіті" поплатився забороною на участь у клубних змаганнях УЄФА на наступні два сезони і штрафом на 24,9 млн фунтів стерлінгів, пише komandaonline.com.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, офіційні заробітні плати гравців "Динамо" становлять в середньому від 20 до 30 тис. грн, у той час як реальні - налічують кілька десятків тисяч євро щомісяця. Таким чином, різниця між "білими" і "офшорними" гонорарами киян обчислюється у мільйонах євро, що, на думку готельних експертів, призводить до мінімізації податкових відрахувань столичного ФК в бюджет України.

У ДФС з цього приводу проводили низку перевірок, але поки жодними санкціями на адресу столичного ФК вони так і не увінчалися.

Українські Національні Новини

Спорт