ukenru
doslidniki-nazvali-sim-sposobiv-uniknennya-onkologiyi

Дослідники назвали сім способів уникнення онкології

 • 13432 переглядiв

КИЇВ. 2 березня. УНН. За розрахунковими даними, глобальна смертність від раку до 2030 року у світі зросте на 25% в порівнянні з рівнем 2012 року, передає УНН з посиланням на нове видання Європейського кодексу боротьби проти раку, оприлюднене Міжнародним агентством з вивчення раку.

У Кодексі, дослідники перелічили сім основних порад, слідування яким дозволяє вберегтися від ракових захворювань:

1. Не паліть

Ця шкідлива звичка в 70-90% випадків стає причиною раку легенів і гортані. Чим більше цигарок викурюється за день і довшим є стаж паління – тим вищим є ризик захворювання. Встановлено, що у тих, хто викурює в день більше пачки цигарок, небезпека захворіти раком легень в 15-25 разів вище, ніж у тих, хто не палить.

2. Обмежте час перебування на відкритому сонці

Особливо, це стосується дітей. Фахівці радять знаходитися під сонцем не більше 15-30 хвилин на день, при цьому треба обов'язково використовувати сонцезахисні засоби. Інакше, ризик раку шкіри істотно зростає.

3. Підтримуйте здорову вагу.

За даними Національного інституту раку США, більше 3% усіх злоякісних пухлин пов'язані із зайвою вагою.

4. Правильно харчуйтеся

Їжте багато цільнозернових продуктів, свіжих фруктів і овочів. Уникайте продуктів з переробленого червоного м'яса: не так давно ВООЗ внесла їх до першої, найнебезпечнішої групи канцерогенів. Статистика, підтверджена дослідженнями, лякає: всього 50 г переробленого червоного м'яса (1 сосиска або пара шматків бекону), вжиті щодня, на 18% збільшує ризик захворіти раком товстої і прямої кишки.

5. Будьте фізично активні

Результати більше 40 досліджень, проведених в різних країнах світу, показали, що у людей, що ведуть сидячий спосіб життя, частіше розвивається онкологія.

6. Обмежте кількість спиртного

Максимальна дозволена вченими доза - дві умовні порції алкоголю в день.

7. Контролюйте рівень радону в приміщеннях

Цей радіоактивний газ утворюється з урану, який, у свою чергу, "мешкає" в каменях і ґрунті. Міжнародне агентство по вивченню раку класифікувало радон як найсильніший канцероген і визнало його чинником, що провокує рак легенів. Найбільше радону в підвалах і на перших поверхах будинків. Вище за третій поверх його концентрація в повітрі, як правило, незначна. До речі, зменшити її нескладно: треба просто частіше провітрювати приміщення.

Нагадаємо, за прогнозами ВООЗ, смертність від раку до 2030 року у порівнянні із рівнем 2007 року зросте на 45%.

Також нагадаємо, за словами лікарів, променева терапія сьогодні здатна лікувати будь-які види онкологічних хвороб.

Разом з тим, за словами лікаря МЦ “Клініка Спіженко” Олега Ярмака, променева терапія — один із методів полегшення страждань невиліковно хворих

Українські Національні Новини

Здоров'я