ukenru
do-ostannogo-visvitlyuvali-blokadu-mariupolya-premiyu-gongadze-otrimuyut-fotografi-chernov-i-malolyetka

До останнього висвітлювали блокаду Маріуполя: премію Ґонґадзе отримують фотографи Чернов і Малолєтка

 • 246928 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Лауреатами Премії імені Георгія Ґонґадзе у 2022 році став тандем фотографів Мстислава Чернова та Євгена Малолєтки. Про це у суботу повідомили на сайті самої премії, пише УНН.

Деталі

Так, Мстислав Чернов – журналіст Associated Press, відеограф, фотограф, військовий кореспондент. Президент Української асоціації професійних фотографів. Разом з Євгеном Малолєткою вони були єдиними журналістами, які висвітлювали блокаду Маріуполя російськими військами для міжнародних видань.

Євген Малолєтка – фотокореспондент. Почав кар’єру фотографа 2009 року. Як фрілансер співпрацював з Associated Press, Al Jazeera та Der Spiegel. Напередодні повномасштабного вторгнення росіян прибув до Маріуполя. Понад два тижні разом з Мстиславом Черновим документував наслідки обстрілів міста.
Також цього року вперше в історії Премії імені Георгія Ґонґадзе запроваджено Спеціальну відзнаку. Нею посмертно відзначено фотожурналіста Макса Левіна “за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу”.

Довідково

1 квітня після тривалих пошуків у районі села Гута Межигірська на Київщині поліція знайшла загиблим фотографа та документаліста Макса Левіна.

Понад 10 років Максим співпрацював з різними виданнями та агентствами, зокрема, Reuters, BBC, TRT World, Associated Press, Hromadske. Його фото публікували Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, The Moscow Time, Кореспондент.net, ELLE, TV-24, Radio Bulgaria, Ukraine Crisis Media center, Vatican news, Радіо Свобода (RFE/RL).
Більшість його документальних проєктів пов'язані з війною в Україні. "Кожен український фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну", – пояснював журналіст.

Разом із колегою Маркіяном Лисейком у 2014 році Левін заснував присвячений військовим проєкт AFTER ILOVAISK afterilovaisk.com задля збереження та переосмислення значення подій серпня 2014 року військовими, їхніми родинами та громадянами України в цілому. Максим був одним із тих, кому вдалося вибратися живим із Іловайського котла.

Українські Національні Новини

Суспільство