ukenru
dani-dlya-robochikh-viz-ukrayintsiv-do-polschi-otrimaye-polskiy-rekruter

Дані для робочих віз українців до Польщі отримає польський рекрутер

 • 21658 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. Дані для робочих віз українців до Польщі буде збирати польська рекрутингова компанія Personnel Service. Про це пише новинний сайт Ольштина, посилаючись на відповідь компанії. Польські журналісти цікавилися, чи немає конфлікту інтересів у переможця тендера посольства Польщі за вибором візових центрів в Україні, так як серед переможців виявилася рекрутингова фірма Personnel Service, передає УНН.

Цитата

"Немає конфлікту інтересів. Провідну роль в консорціумі відіграє TLS, що котирується на Паризькій фондовій біржі і відповідає за систему електронних послуг. У свою чергу, Personnel Service буде відповідати за технічне обслуговування здобувачів. У нас буде польське комп'ютерне обладнання, ми будемо тісно співпрацювати з вітчизняними організаціями, такими як банки, страхові і транспортні компанії. Крім того, через нашу українську компанію Viza Staff, яка платить податки в Україні, ми надамо співробітників, які будуть професійно обробляти заяви на отримання візи", - зазначив представник компанії Войцех Мора.

Деталі

Він відмовився коментувати пропозицію консорціуму-переможця обробляти дані на дозволи для прикордонного пересування безкоштовно, що могло б викликати підозри у демпінгу.

"Я переконаний, що наша пропозиція відповідає детальним умовам тендеру. Ми не будемо надавати детальну інформацію з цього приводу до засідання Національної апеляційної палати", - сказав він.

У той же час ресурс наводить слова одного з власників польського агентства з працевлаштування, який бачить ризики для конкуренції при такому результаті тендеру.

"У коментарі можна тільки сказати, що відповідь зовсім не розвіює сумнівів з приводу головної теми всіх протестів: чи немає тут конфлікту інтересів - людина, яка оформляє заяви на візу, також є агентством з працевлаштування. Це все одно, якби вовку доручили охороняти стадо овець. І як власник агентства, що не входить в консорціум, я відчуваю себе вівцею", - сказав підприємець.

Посольство Польщі 11 червня оголосило підсумки тендеру з вибору візового центру на три роки. Переможцем названо консорціум у складі французької компанії TLScontact групи Teleperformance і польську компанію Personnel Service з українською дочірньою компанією Viza Staff. Підсумки відбору оскаржені в Національній апеляційній палаті Польщі, яка призначила розгляд на 3 серпня.

Політолог Валентин Гайдай зазначив, що ситуація з польським тендером нагадує анбандлінг українських облгазів і також може бути пов'язана з великою політикою.

"В Україні років 6 тому спробували розділити облгази на компанії з транспортування і реалізації газу для забезпечення конкуренції в споживчому сегменті. Проте в реальності облгази є засновниками відповідних збутових компаній і забезпечують їм конкурентні переваги, хоча формально вони різні підприємства", - нагадав він.

"З польським тендером схожа ситуація, тільки монополіста не розділяють, а створюють. Мені важко уявити, як в рамках одного консорціуму компанії не будуть обмінюватися інформацією. Більш того, проблема для конкуренції полягає якраз в можливості рекрутингової компанії прискорювати проходження візових процедур для своїх клієнтів і гальмувати для персоналу від конкурентів. А польська компанія по найму Personnel Service підтвердила, що саме вона буде обробляти дані для робочих віз всіх українських трудових мігрантів, в тому числі і конкурентів. Якщо в цій ситуації не буде скарг у польське конкурентне відомство, це означає тільки одне - на ринку посередницьких послуг з працевлаштування українців в Польщі діє змова, яку необхідно розслідувати", - сказав експерт.

Українські Національні Новини

Суспільство