ukenru
bryussel-planuye-dopomogti-krayinam-yes-konfiskuvati-zamorozheni-aktivi-rf-tse-zrobit-ukhilennya-vid-sanktsiy-zlochinom

Брюссель планує допомогти країнам ЄС конфіскувати заморожені активи рф: це зробить ухилення від санкцій злочином

 • 115760 переглядiв

КИЇВ. 11 травня. УНН. Європейська комісія представить юридичну пропозицію, щоб допомогти країнам ЄС конфіскувати активи, заморожені в межах санкційної кампанії проти росії, з посиланням на двох чиновників, знайомих з планом, пише POLITICO Europe, повідомляє УНН.

Деталі

Видання вказує, що ця "пропозиція, яка буде подана через два тижні, зробить ухилення від санкцій злочином у ЄС". За словами чиновників, цей крок своєю чергою надасть країнам правову основу для конфіскації заморожених активів.

Цей захід, як зазначається, буде заснований на договірному положенні, яке дозволяє країнам ЄС у координації з Європейським парламентом "встановлювати мінімальні правила щодо визначення кримінальних злочинів і санкцій щодо особливо тяжких злочинів транскордонного характеру".

Повідомляється, що станом на квітень країни ЄС конфіскували активи на суму близько 30 мільярдів євро, включаючи яхти, вілли та предмети мистецтва, що належать фізичним та юридичним особам, які перебувають під санкціями. Ця цифра, ймовірно, збільшилася відтоді.

Обговорення про те, чи можуть ці активи бути конфісковані, продовжуються, як повідомляв POLITICO минулого місяця.

Заковика в тому, що експропріація активів є питанням національного законодавства, що різниться у кожній країні. Ухиляння від санкцій є кримінальним злочином у одних країнах, але не в інших. Пропозиція Єврокомісії, яка вимагатиме одностайності країн-членів ЄС, а також згоди більшості депутатів Європарламенту, спрямована на гармонізацію цього юридичного покриття.

Один чиновник сказав, що ця пропозиція "розширить юридичні можливості конфіскації активів без винесення обвинувального вироку", маючи на увазі той факт, що хоча санкції вже дозволили заморозити активи російських олігархів, нині остаточно експропріювати ці активи набагато складніше без суду та слідства.

Питання про те, що робити з активами чи доходами від них, вирішуватиметься країнами ЄС, заявили чиновники, додавши, що точаться дискусії про те, чи спрямовувати ці кошти в Україну.

Доповнення

ЄС працює над створенням трастового фонду солідарності для України. У Євросоюзі оцінюють, що Україні потрібно від 500 до 600 млрд євро на відновлення.

Офіційні особи ЄС закликають Брюссель взяти на себе провідну роль у наданні допомоги країні, подібній до "плану Маршала", після припинення бойових дій у межах зусиль щодо приєднання України до ЄС.

Існують різні ідеї про те, як фінансувати ці зусилля, у тому числі за рахунок конфіскації заморожених російських активів, примусу росії до виплат у межах мирного врегулювання чи спрямування грошей від міжнародних донорів.

Українські Національні Новини

Політика