ukenru
belgiya-pogodila-zakrittya-superechlivikh-starikh-yadernikh-reaktoriv

Бельгія погодила закриття суперечливих старих ядерних реакторів

 • 12780 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Уряд Бельгії уклав угоду про закриття семи старих ядерних реакторів до 2025 року, пише УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Деякі реактори на станціях, що експлуатуються енергокомпанією Engie, використовуються з 1970-х років і довгий час викликають занепокоєння в регіоні. Реактори, розташовані на двох станціях - у районі Дула і Тіанжа - неодноразово зупинялися для перевірок з безпеки і - викликали страх в сусідніх країнах.

Напруженість загострилася в 2015 році, коли плани з використання реакторів понад їх 40-річного проектного терміну служби зустріли скаргами, що надходили з міст, розташованих за кордоном.

Німецьке місто Аахен навіть почало пропонувати жителям препарати йоду в 2017 році через побоювання з приводу безпеки реакторів в Тіанжі після закриття через тріщини і витоки води.

Дебати про те, як вирішувати ядерну проблему, тягнулися роками через різкі розбіжності між сторонами в уряді, які встановили 2021 рік як крайній термін для вирішення цього питання.

Компроміс був досягнутий після довгих років дебатів і нічних переговорів міністрів уряду. План у принципі був підтверджений на прес-конференції в четвер.

Основна угода передбачає будівництво двох газових електростанцій для компенсації дефіциту енергії. Уряд повідомляє, що в березні план буде переглянутий у зв'язку з можливими проблемами з дозволами.

Прем'єр-міністр країни Александр де Кроо сказав, що є ймовірність того, що використання нових реакторів, побудованих на об'єктах, можна буде розширити як підстраховку, але додав, що це "дуже малоймовірно".

За повідомленням агентства Reuters, закриття почнеться в 2022 році з метою безпечного виведення з експлуатації і знесення обох станцій до 2045 року.

Країна не відмовиться повністю від ядерних технологій у межах компромісної угоди, у якій 100 мільйонів євро (113 мільйонів доларів) будуть інвестовані в дослідження, у тому числі в області невеликих модульних атомних електростанцій.

Доповнення

Питання про ядерну енергію продовжують розділяти Європу на тлі прагнення країн усього світу перейти від викопного палива до більш чистих енергетичних ресурсів, які не є такими сильними забруднювачами для клімату.

Очікується, що в січні Європейська комісія представить класифікаційний список зеленої енергії, у якому буде вказано, які джерела вважаються стійкими і придатними для інвестицій у межах зобов'язань з вуглецевої нейтральності.

Деякі країни, що залежать від ядерної енергії, наприклад Франція, наполягали на включенні її в план таксономії, але інші країни, такі як Німеччина, чинили опір.

Німеччина має намір відключити свою останню атомну електростанцію до кінця наступного року, а новий уряд збирається відмовитися від вугілля до 2030 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу