ukenru
bayden-pidpisav-ukaz-pro-konfidentsiynist-osobistikh-danikh-ssha-ta-yes

Байден підписав указ про конфіденційність особистих даних США та ЄС

 • 128880 переглядiв

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. Президент США Джо Байден у п'ятницю підписав указ, спрямований на захист конфіденційності передачі особистих даних між ЄС та США та усунення побоювань європейців щодо збору розвідувальних даних, передає УНН.

Деталі

За словами Білого дому, указ забезпечує нову правову основу трансатлантичних потоків даних, які мають вирішальне значення для цифрової економіки.

Він буде розглянутий і ратифікований Європейською комісією, і цей процес, як очікується, триватиме кілька місяців.

"Це кульмінація наших спільних зусиль щодо відновлення довіри та стабільності трансатлантичних потоків даних", - заявила журналістам міністр торгівлі Джина Раймондо, передає AFP.

Виконавчий указ вимагає, щоб розвідувальна діяльність США проводилася "тільки задля досягнення певних цілей національної безпеки та враховувала недоторканність приватного життя та громадянські свободи всіх осіб" незалежно від національності чи країни проживання.

Закон створює незалежний суд для осіб із ЄС, "щоб домагатися відшкодування збитків, якщо вони вважають, що вони є незаконними мішенями розвідувальної діяльності США".

Контекст

Технологічні гіганти США зіткнулися зі шквалом судових позовів з боку активістів ЄС щодо захисту конфіденційності, стурбованих можливістю американських спецслужб отримати доступ до особистих даних європейців.

Верховний суд Європи визнав недійсними попередні домовленості після розгляду скарг на те, що закони США порушують основні права громадян ЄС.

У Білому домі заявили, що указ спрямований на усунення побоювань, висловлених Судом Європейського Союзу, коли він ухвалив, що попередня структура, відома як Privacy Shield, не забезпечує адекватного захисту.

Privacy Shield, закрита у липні 2020 року, стала наступником іншої угоди між ЄС та США, Safe Harbor, яка сама була зірвана рішенням суду у 2015 році.

Офіційні особи США визнали, що новий договір майже напевно зіткнеться з інтенсивним юридичним контролем.

Українські Національні Новини

Новини Світу