ukenru
antisurkisivskiy-zakon-planuyut-progolosuvati-protyagom-dvokh-tizhniv-sluga-narodu

"Антисуркісівський" закон планують проголосувати протягом двох тижнів - "Слуга народу"

 • 21050 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. Автор “антисуркісівського” закону, що покликаний заблокувати стягнення 10 мільярдів гривень з “ПриватБанку” на користь офшорних компаній братів Суркісів, пояснив його особливості та розповів, коли документ планують проголосувати у сесійній залі, передає УНН.

Так, нардеп від фракції “Слуга народу” Юрій Камельчук, який зареєстрував законопроект №№4064, зазначив, що юристи Суркісів знайшли “лазівку” в українському законодавстві, якою скористалися під час судів з “ПриватБанком”.

“Мова про встановлення особливостей виконання рішення суду про забезпечення позову.

Простими словами: інститут забезпечення позову передбачає, що все це регулюється кількома статтями: цивільно-процесуального, господарсько-процесуального і кодексу адміністративного судочинства.

У пояснювальній записці все це є, можете ознайомитися.

Значить чим скористалися юристи Суркісів: вони знайшли лазівку, якою просто поміняли підхід до забезпечення (позову - ред.) в процесі розгляду справи. Тобто, по факту вони просять уже їм дати ту суму (10 млрд грн), на яку вони претендують, ще до завершення самої справи, чим забирають у відповідача можливість оскаржувати це у різних інстанціях, апеляцію подавати і так далі.

Це стосується будь-яких подібних ситуацій, на жаль, судді в Україні такі речі роблять неприємні, і це ненормальна практика – коли стягується якесь майно до завершення розгляду справи (по суті - ред).

Наприклад, квартира чиясь (передана у якості забезпечення позову до вирішення судового спору по суті - ред.)– продали її потім за безцінь і все”, - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За рішенням Печерського суду кожен працюючий українець повинен відати Суркісам 1000 грн

Камельчук наполягає, що рішення суду по суті спору між офшорами Суркісів та державним банком зараз немає. Натомість є забезпечувальна ухвала, яка нібито підміняє собою остаточну судову крапку у спорі.

Також, депутат розповів, що сьогодні в середині фракції “Слуги народу” йдуть обговорення цієї ситуації.

“Ведеться активна робота по інформуванню щодо ситуації”, - каже він і додає, що ухвала Печерського суду “по факту, накладає руки на державний бюджет”.

Камельчук зазначив, що він особисто розраховує на голоси своєї фракції під час розгляду зареєстрованого ним законопроекту, і взагалі - більшості.

"Я сподіваюсь, що в даному питанні знайдеться більшість, і в інших фракціях. Бо всі ми розуміємо, що якщо ми підтримаємо таку історію на державному рівні – це ще один негатив з точки зору іміджу для України, адже інвестори будуть розуміти, що судочинство у нас кострубате”, - пояснив він.

Нардеп зауважив, що профільні комітети почнуть розглядати “антисуркісівський” закон вже на наступному тижні.

“Є розуміння від голови комітету – це комітет з правових питань, це Андрій Костін, є розуміння історії з Мін’юстом, ми сподіваємось на розгляд питання у комітеті наступного тижня і винесення у залу. Хотілося б, щоб це було наступного або ще через тиждень максимум. Тобто протягом двох тижнів воно мало б зайти до зали і бути проголосовано у першому читанні і в цілому”, - спрогнозував депутат.

Нагадаємо, з ініціативою законопроекту, який має заборонити стягувати з держави 10 млрд коштів на користь офшорів родини Суркісів, виступив міністр юстиції Денис Малюська.

Крім того, раніше він заявляв про "договорняки" між Суркісами та суддями, хоч на його заяви тоді правоохоронці ніяк не відреагували.

Також нагадаємо, що Національне антикорупційне бюро України 4 вересня відкрило кримінальне провадження № 52020000000000566 за фактом незавершеного замаху на заволодіння майном ПриватБанку в особливо великих розмірах.

Серед ймовірних фігурантів справи — представники судової гілки влади, службові особи Державної виконавчої служби та співробітники шести офшорних компаній, пов’язаних з олігархами Суркісами. 

Українські Національні Новини

Політика