ukenru
alkogolni-traditsiyi-scho-i-yak-pyut-zhiteli-riznikh-krayin

Алкогольні традиції: що і як п'ють жителі різних країн

 • 227524 переглядiв

КИЇВ. 12 лютого. УНН. Алкогольні напої є обов’язковим атрибутом святкового столу. І в кожній країні існують свої, які склалися впродовж століть, традиції споживання алкоголю. Про алкогольні уподобання і культуру їх споживання читайте в матеріалі УНН.

Греки

Алкоголь в Греції — це не просто елемент застілля. І неважливо, мова про повсякденний обід або святкову вечерю: в Греції спиртні напої обов’язково присутні на столі. В країні існує кілька унікальних різновидів спиртного. Найвідомішими вважаються такі грецькі міцні алкогольні напої, як узо, ципуро і ракі.

Для створення узо використовується проста технологія дистиляції етилового спирту. Отриманий після перегонки самогон настоюють на анісі з додаванням гвоздики, мигдалю, кориці, мускатного горіха, інших трав і прянощів. Склад і комбінації добавок відрізняються в залежності від регіону країни. Але незмінним для приготування знаменитого грецького алкогольного напою залишається використання насіння анісу. Анісовий “нектар” має м’яку і насичену смакову гаму, так як традиційно переганяється двічі.

Турки

Туреччина — мусульманська країна. Тому теоретично, за законами Шаріату, спиртне в Туреччині не вітається, але на практиці це ніяк не заважає громадянам вільно його вживати. Така неоднозначна ситуація існує вже давно, мінімум з часів Османської імперії, коли на початку XVII століття султан Мурад IV видав закон, що забороняє розпивання алкоголю, але сам, при цьому, вживав спиртне.

Сьогодні споживання алкоголю в Туреччині — легально: спиртне можна купити в барах, супермаркетах, ресторанах. Візитною карткою країни є алкогольний напій під назвою “ракі” — міцний фруктовий бренді з додаванням анісу. Ще турки п’ють “бозу” — слабоалкогольний густий напій з заграв зерна. Також в Туреччині п’ють пиво, вино і віскі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Вдячний етикет”: про подачу, температурі вживання і закусках до горілки

Фіни

Фіни є справжніми цінителями вина. І п’ють вони, як правило, продукт внутрішнього виробництва. В основі виготовлення фінських вин лежить ягідна продукція, що вирощується місцевими виробниками. Фермерським виноробним господарствам дозволено самостійно збувати вироблену ними продукцію в роздріб, але тільки в дозволених для цього місцях.

Також фіни люблять алкогольний напій під назвою “штро”. Це — ром, який почав випускатися в 1832 році в провінції Лавантал, в Австрії. Творцем алкогольного напою став молодий підприємець Себастьян Штро: він відкрив компанію з виробництва міцного рому, яка дуже скоро перетворилася в сімейний бізнес.

Австрійський ром “Штро” витримується в добротних дубових бочках протягом трьох років. Після цього спиртний напій переливається пляшки. Головною особливістю рома Штро є його міцність, яка досягає 40, 60 і 80 градусів. Такий незвично міцний алкогольний напій слід пити вкрай обережно.

Італійці

Італійці — справжні любителі вина. За виробництвом вин Італія очолює десятку лідируючих країн світу, впевнено обганяючи такі великі виноробні держави, як Франція, Іспанія та США. Але список алкогольних напоїв Італії не вичерпується вином. На нього припадає 48,2% від виробленого в країні спиртного. Ще 29,8% — на пиво, 20,7% — на міцні алкогольні напої.

Отже, вино відноситься до традиційних і найпопулярніших в Італії алкогольних напоїв. Сорти вина визначаються за принципом. Кожен з них відповідає одному з 20 виноробних регіонів. Класифікація вина в Італії залежить також від якості алкоголю, сорту використовуваного винограду і місцевості, де він був вирощений. Зараз в країні законодавчо виділяються чотири категорії:

  • DOCG — абревіатура означає марочне вино, яке проходить дегустацію; при виготовленні використовується виноград конкретних областей; тільки декілька регіонів Італії виробляють вино цієї категорії;
  • DOC — марочне вино; його якість строго контролюється; виноград — з певного регіону;
  • IGP — якісне вино; виноград, використовуваний при виробництві, на 75-85% з конкретного регіону;

Vino da Tavola — звичайне столове вино, що не проходить суворий контроль; виноград — з різних областей країни; на етикетці вказується тільки колір напою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У KOKTEBEL розповіли, як пити коньяк по французькому правилом трьох “С”

Американці

Самим “ходовим” алкогольним напоєм в Америці є пиво, а національним — кореневе пиво. Воно виготовляється з кори дерева сассафрас. Виготовляють кореневе пиво шляхом зброджування суміші цукру, дріжджів і екстракту кори. Зазвичай цей напій містить 0,4% міцності. Сассафрас комбінують з гвоздикою, мелісою, коренем сарсапарілли, ваніллю, вишневої корою, анісом і мускатним горіхом. Кореневе пиво відрізняється чудовим смаком і ароматом. Американці п’ють цей національний напій з копченою рибою, сосисками, кальмарами і різноманітними сортами сиру.

Українці

В Україні існує неймовірна кількість унікальних національних напоїв. Продегустувати їх можна, подорожуючи по Закарпаттю, Волині, Галичині та іншим областям, де старожили досі зберігають рецепти приготування різноманітних настоянок, наливок і інших цілющих, освіжаючих, зігріваючих і просто смачних напоїв.

Ягоданка

Достеменно невідомо, коли з’явився цей напій, що чудово втамовує спрагу. Просто хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю (а пізніше — і свіжі) водою, а після цього додати цукор і дріжджі. В результаті вийшов схожий на квас, добре тонізуючий та освіжаючий напій.

Варенуха

Цей напій став відомий на лівому березі України ще в XVI столітті. Його основний склад — це міцний алкоголь (горілка або самогон), фрукти і прянощі.

Спотикач

“Спотикач” з’явився в XVIII столітті, постійно вдосконалювався, і в XIX столітті досяг своїх кращих смакових якостей. Ця настоянка готується довго, але винагороджує за терпіння своїм чудовим смаком. Для приготування напою потрібно змішати столову ложку ваніліну, тертого мускатного горіха з 0,5 чайної ложки кориці, залити отриману суміш літром горілки і настоювати два тижні. Після цього суміш проціджують, в отриману рідину всипається дві склянки цукру. Потім все це ставиться на вогонь. Напій потрібно постійно помішувати, і як тільки він почне закипати — вимкнути, після чого накрити кришкою і дати охолонути.

Горілка

Традиційна горілка — один з найпопулярніших алкогольних напоїв в Україні. Сьогодні її вживають 49% громадян. Для порівняння, пиво п’є 48% населення, сухі вина — 27%, шампанське — 19%, коньяк і бренді — 18%, кріплені вина — 17% жителів країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітчизняний виробник PRIME розповів про секрети високоякісної горілки

Портрет репертуарного споживача вітчизняної горілчаної продукції виглядає наступним чином: українці (чоловіки) у віці 35-39 років, більшість з яких має вищу освіту, які одружені або живуть у цивільному шлюбі.

Українці, до речі, є не тільки справжніми цінителями, але і топовими виробниками продукту: сьогодні країна контролює 2,5% світового експорту горілки, а за підсумками 2018 року Україна увійшла в топ-15 світових лідерів за обсягами експорту горілки.

Українські Національні Новини

Суспільство