ukenru
advokati-navalnogo-zvernulisya-do-radi-yeropi

Адвокати Навального звернулися до Ради Європи

 • 15824 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. Адвокати опозиціонера Олексія Навального, засудженого до 3,5 років тюремного терміну у так званій справі “Ів Роше”, звернулися до Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ). Про це пише УНН з посиланням на DW.

Деталі

Адвокат Навального Ольга Михайлова повідомила, що звернення КМРЄ розгляне у березні.

У документі зазначено, що Олексій Навальний просить вжити заходів щодо Росії у зв’язку невиконанням Москвою рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у “справі Ів Роше”.

Справа Олексія Навального

У жовтні 2017 року ЄСПЛ присудив російському опозиціонеру компенсацію в розмірі 80 тисяч євро, визнавши, що влада РФ порушили стосовно нього дві статті Європейської конвенції з прав людини — про право на справедливий судовий розгляд і про покарання виключно на основі закону.

Навальний в серпні був отруєний в Росії забороненим бойовим отруйною речовиною з групи “Новачок” і потім перевезений на лікування до Німеччини. Після курсу реабілітації він і Юлія 17 січня повернувся в Росію і відразу ж був затриманий, а потім заарештований на 30 діб. Представники Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) заявили, що опозиціонер перебував у розшуку за порушення умовного терміну покарання у справі “Ів Роше”.

2 лютого Симоновський районний суд Москви замінив політику Олексію Навальному умовний термін у справі “Ів Роше” на реальний і відправив його в колонію на два роки і вісім місяців.

Після арешту і рішення суду в багатьох містах Росії прихильники Навального вийшли на вулиці на його підтримку. Акції проходили 23, 31 січня і 2 лютого — після суду. В ході них було затримано близько 12 тис. чоловік, повідомляв “ОВД-Инфо”.

Своєю чергою, Литва, Латвія, Естонія і Польща хочуть ввести санкції проти Росії через незаконний арешт опозиціонера Олексія Навального. Над санкціями також задумався Євросоюз. Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що питання про можливі обмеження проти Росії через вирок Навальному і реакції влади на акції протесту в його підтримку буде піднято на зустрічі глав МЗС країн об’єднання в кінці лютого.

Українські Національні Новини

Політика