ukenru
9-serpnya-yake-sogodni-svyato

9 серпня: яке сьогодні свято

 • 62390 переглядiв

КИЇВ. 9 серпня. УНН. Сьогодні, 9 серпня, відзначають Міжнародний день корінних народів світу, пише УНН.

Свято

Міжнародний день корінних народів світу відзначається 9 серпня починаючи з 1995 року за рішенням Організації Об’єднаних націй. Саме в цей день у 1982 році вперше відбулось засідання Робочої групи з питань корінних народів.

Українська держава 20 березня 2014 року заявила про державні гарантії прав кримськотатарського народу в складі України, затвердивши відповідну постанову парламенту.

За даними ЮНЕСКО, сьогодні у 70 країнах світу проживає близько 300 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються понад 5 тисячами своїх етнічних мов і котрі дотримуються своїх культурних традицій. День був заснований задля того, аби світова спільнота пам’ятала про необхідність виявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення, якому досить часто на своїй прабатьківщині загрожує асиміляція, або ж вони зазнають різних форм дискримінації (як це, приміром, відбувається зараз з кримськими татарами в окупованому Росією Криму).

Релігійне свято

9 серпня у православній церкві вшановують пам'ять християнського святого Пантелеймона. Він був талановитим та безкорисливим лікарем, що поніс мученицьку смерть за християнську віру. Щира віра в Христа допомагала йому лікувати та зцілювати людей від різних недугів. Причому, святий Пантелеймон робив це безкоштовно, часто допомагаючи немічним та потребуючим власним добром, яке успадкував від заможного батька. Святий Пантелеймон відвідував християн, що перебували в ув'язненні, лікував їхні рани.

Через людську заздрість та сповідування християнської віри Пантелеймон був підданий тортурам та загинув мученицькою смертю. Багато з тих, хто був присутнім при страті святого, через чудеса, які тоді відбулися, увірували в Господа. Учні його написали розповідь про життя Пантелеймона, а святі його мощі часточками розійшлися по всьому християнському світу.

9 серпня, іменини відзначають власники таких імен: Пантелеймон, Микола, Климентій, Герман, Анфіса, Амвросій, Сава, а також Наум.

Українські Національні Новини

УНН Lite