22-bereznia-vsesvitnii-den-vody-mizhnarodnyi-den-baidykuvannia

22 березня: Всесвітній день води, Міжнародний день байдикування

 • 44517 переглядiв

Сьогодні, 22 березня, усі, кому небайдужа доля нашої планети, долучаються до різноманітних заходів з нагоди Всесвітнього дня води, пише УНН.

Подія присвячена раціональному використанню водних ресурсів та проблемі скорочення запасів прісної води на Землі була започаткована за ініціативи Організації Об’єднаних Націй у 1992 році.

Всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби - на 75%, медузи - на 99%, картопля - на 76%, яблука - на 85%, помідори - на 90% , огірки - на 95%, кавуни - на 96%.

Тіло дорослої людини на 55-60% теж складається з води. Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсоток втраченої води збільшиться до 10-ти, то у людини почнуться галюцинації. При втраті в 12% людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті в 20% людина помирає.

Фільтрацію як засіб для отримання чистої питної води стали масово застосовувати в XVII-XVIII століттях. Для цього використовували систему з кількох піщаних фільтрів, крізь які по черзі проходила вода.

У 1804-му,  в шотландському місті Пейслі з’явилася перша в світі муніципальна водоочисна станція. Відтоді системи очищення води стали встановлювати і в інших містах та країнах. В середині XIX століття в Лондоні було відзначено зниження смертності від холери після того, як воду для міста почали в обов’язковому порядку фільтрувати.

Протягом XX століття кількість населення в світі збільшилася в 4 рази, а населення в містах — в 13 разів. В кілька десятків разів зросли обсяги промисловості та споживання різних видів енергії. Відповідно, зросло забруднення повітря, ґрунту  та води хімічними й радіоактивними речовинами. 80% всіх стічних вод на Землі повертаються до екосистеми без очищення.

За прогнозами науковців, до 2025 року вже 35% населення планети в 48 країнах відчують нестачу питної води.

Також 22 березня можна долучитися до Міжнародного дня байдикування. Незвичне свято у 1976 році започаткувала 10-річна американська дівчинка Моніка Дюфур з штату Мічиган. Місцеві ЗМІ зробили дівчинку відомою, тож свято стало популярним спершу у США, а потім в багатьох країнах світу.

Відзначати Міжнародний день байдикування можна по різному: просто нічого не роботи, влаштувати сеанс перегляду фільмів, влаштувати гучну вечірку. Способів є безліч, головне – повністю відволіктися від усіх буденних справ.

З 1982 року 22 березня екологи та зоозахисники проводять різноманітні заходи з нагоди Міжнародного дня тюленя.

Через зміни климату, надмірний вилов риби та забруднення води, полювання на тюленів через їхнє хутро та м’ясо популяція тюленів на планеті поступово скорочується.

На даний момент, популяція тюленів у світі коливається в межах 400-500 тисяч особин.

Ще сьогодні своє професійне свято відзначають таксисти. Подія започаткована з нагоди того, що саме 22 березня 1907 року на вулицях Лондона з’явилися перші екіпажі з перевезення пасажирів обладнані лічильниками – таксометрами.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого мученика Василя Анкірського, який жив у ІV столітті за часів імператора Юліана Відступника.

Тоді знову посилилися гоніння на християн.

Якось Василя схопили і довго та жорстоко катували. Чоловіку відрізали шматок шкірі, але і після цього він не зрікся віри у Господа. За наказом розлюченого імператора Василя стратили.

Іменини 22 березня святкують Василь, Дарина.

Захар Подкидишев

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    У Дніпрі та Сумах було чути звуки вибухів

     • 118039 переглядiв

    На Хмельниччині було чути звуки вибухів

     • 47182 переглядiв

    По Запоріжжю росіяни нанесли 8 ракетних ударів

     • 41692 переглядiв

    У США готуються до арешту активів Трампа

     • 44357 переглядiв

    У Харкові пролунала серія вибухів

     • 41059 переглядiв

    У Запоріжжі чути звуки вибухів

     • 122482 переглядiв