cheska-initsiatyva-shchodo-snariadiv-dlia-ukrainy-slovachchyna-y-uhorshchyna-doluchatys-ne-budut

Чеська ініціатива щодо снарядів для України: Словаччина й Угорщина долучатись не будуть

 • 24849 переглядiв

Словаччина та Угорщина відмовилися брати участь у фінансуванні чеської ініціативи щодо закупівлі 800 000 артилерійських снарядів для України, посилаючись на те, що вони виступають проти надання летальної зброї і вважають, що конфлікт не має військового вирішення.

Очільники міністерств закордонних справ Словаччини й Угорщини на підсумковому брифінгу у Празі 21 березня після зустрічі у Вишеградському форматі заявили, що не братимуть участь у фінансуванні чеської ініціативи із закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для ЗСУ, передає УНН із посиланням на Радіо Свобода.

"Угорщина не надавала і не надаватиме жодних озброєнь Україні. Ми не беремо участі у жодних спільних зусиллях, які перетворюються у спільні поставки зброї. В той самий час ми продовжуємо найбільшу гуманітарну операцію в історії Угорщини", – сказав угорський міністр Петер Сійярто.

Його колега зі Словаччини Юрай Бланар також виступив проти надання Україні зброї і підтвердив, що Братислава не братиме участь у чеській ініціативі та не надсилатиме летального озброєння Україні, оскільки, на їхню думку, "цей конфлікт не має військового вирішення".

Додамо

Під час Мюнхенської конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел повідомив, що знайшов для України 800 тисяч снарядів, які можна придбати й доставити в Україну протягом кількох тижнів, "аби лише були кошти". За оцінками видання Financial Times, Прага прагнула зібрати півтора мільярда доларів, щоб оплатити ці боєприпаси.

До ініціативи долучилися близько 15 країн, в тому числі Канада, Данія, Франція, Норвегія, Швеція.

Чехія передасть Україні першу партію артилерійських снарядів до червня21.03.24, 05:51 • [views_0]