podalshe-obhovorennia-liberalizatsii-torhivli-dlia-ukrainy-u-yes-ochikuietsia-u-seredu-zmi

Подальше обговорення продовження лібералізації торгівлі для України у ЄС очікується у середу - ЗМІ

 • 30215 переглядiв

Бельгійське головування в Раді ЄС працює над пошуком компромісних рамок для поновлення автономних торговельних заходів для України, при цьому Італія пропонує розширити захисні положення до 2021 року, але виключити пшеницю, зменшивши вигоди для України з початкових 2 мільярдів євро до 1,54 мільярда євро.

Бельгійське головування у Раді ЄС працює над пошуком рамок для поновлення автономних торговельних заходів (ATM) для України перед новим обговоренням у середу, з посиланням на джерело повідомляє Sky TG24, пише УНН.

Деталі

"Ми в розпалі переговорів, подивимося, куди ми прийдемо", - прокоментував неназваний дипломат.

Як вказується, фактично "наразі немає кваліфікованої більшості, оскільки низка країн, таких як Франція та Польща, зробили додаткові запити". Італія, як зазначається, також входить до цієї групи, але працює над компромісом, який "задовольнить потреби українців у балансі з інтересами європейських виробників".

Зокрема, Рим, як повідомляє видання, "пропонує розширити захисні положення до 2021 року", але "не включати пшеницю". Захід, який обійдеться Києву в 800 мільйонів євро, зауважує видання.

Порівняно з початковою пропозицією Єврокомісії, яка передбачала переваги для України обсягом 2 мільярди євро, італійська пропозиція принесе перевагу обсягом до 1,54 мільярда, ще більше скоротивши суму, про яку домовлялися в результаті останнього тріалогу (близько 1,7 мільярда), вказує видання.

Нагадаємо 

31 січня Європейська комісія запропонувала продовжити призупинення імпортних мит і квот на український експорт до ЄС ще на один рік, одночасно запропонувавши заходи для пом'якшення можливого впливу цього на фермерів у ЄС. 

У Європарламенті дали перше добро на безмитний доступ до ЄС українських товарів ще на рік, але із правом на обмеження, 7 березня.

19 березня у ЄС відбувся тріалог з питання щодо продовження автономних торговельних заходів для України. 

20 березня посли ЄС не змогли схвалити продовження заходів з лібералізації торгівлі для України напередодні саміту лідерів блоку, мали обговорити це питання на своїй черговій зустрічі через тиждень.

Довідково

Угода про асоціацію між ЄС та Україною, що включає Зону поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС з 2016 року. Відразу після початку російської агресивної війни проти України ЄС запровадив у червні 2022 року автономні торговельні заходи, які дозволяють безмитний доступ для всіх українських товарів на ринок ЄС. Ці заходи були продовжені на один рік у червні 2023 року та закінчуються 5 червня 2024 року.