papa-frantsysk-u-paskhalnomu-zvernenni-zghadav-ukrainu-ta-zaklykav-do-obminu-zaruchnykamy

Папа Франциск у пасхальному зверненні згадав Україну, та закликав до обміну заручниками

 • 40165 переглядiв

Папа Франциск закликав до припинення воєн, в тому числі в Україні, і висловив надію на загальний обмін всіх полонених між росією і Україною.

Папа Франциск закликав до припинення війн у світі, зокрема й в Україні, та висловив сподівання про обмін полоненими між Україною та росією. Слова Понтифіка цитує Reuters, передає УНН.

Я особливо думаю про жертв багатьох конфліктів у всьому світі, починаючи з конфліктів в Ізраїлі та Палестині та в Україні. Нехай воскреслий Христос відкриє шлях миру для змучених війною народів тих регіонів. Закликаючи до поваги до принципів міжнародного права, я висловлюю надію на загальний обмін усіма полоненими між росією та Україною: усі заради всіх.

- сказав папа Франциск.

Деталі

Папа Франциск також закликав до негайного припинення вогню в Газі, наданні гуманітарної допомоги палестинцям та звільнення всіх ізраїльських заручників.

Я знову закликаю забезпечити доступ гуманітарної допомоги до Гази, і знову закликаю до негайного звільнення заручників, захоплених 7 жовтня минулого року, і до негайного припинення вогню в секторі.

 — сказав він у своєму зверненні до Urbi et Orbi.

У Великодньому посланні Папа згадав й інші гарячі точки у світі, зокрема Сирію, Ліван, Вірменію та Азербайджан, Гаїті, М’янму, Судан, регіони Сахель і Африканський Ріг, Конго та Мозамбік.

Скільки страждань ми бачимо в очах дітей, діти розучилися посміхатися в тих зонах бойових дій. Своїми очима діти запитують нас: Чому? Навіщо вся ця смерть? Навіщо всі ці руйнування? Війна — це завжди абсурд і поразки.

- додав він.

Попросивши минулого року італійського кардинала Маттео Зуппі стати посередником у репатріації українських дітей з росії та окупованих Росією територій, Франциск закликав до "загального обміну всіма полоненими між росією та Україною".

Він також засудив торгівлю людьми і помолився про "шлях надії" для тих, хто страждає від насильства, голоду та наслідків зміни клімату, а також про розраду для "жертв тероризму в усіх його формах".

Додатково

Понтифік очолив месу на заповненій і всіяній квітами площі Святого Петра, а потім передав своє благословення "Urbi et Orbi" (місту та світу) і послання з центрального балкону базиліки Святого Петра.

87-річний Френсіс останніми тижнями був у поганому здоров’ї, через що він обмежив публічні виступи та скасовував заручини, як він зазвичай проводив у Страсну п’ятницю.

Після служби Франциск сів у свій папамобіль з відкритим верхом, щоб привітати натовп на площі та на алеї, що з’єднує собор Святого Петра з річкою Тибр. За даними Ватикану, послухати Папу приїхали близько 60 тисяч людей.