ssha-rozrobliaiut-sanktsii-shchodo-kytaiskykh-bankiv-cherez-yikhniu-rol-spivpratsiu-z-rosiieiu-wsj

США розробляють санкції щодо китайських банків через їхню роль у співпраці з росією - WSJ

 • 21194 переглядiв

США розробляють санкції, які можуть відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи, щоб змусити Пекін обмежити експорт товарів подвійного призначення, які допомагають російському військовому виробництву.

США розробляють санкції, які загрожують відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи, озброюючи головного посланця Вашингтона дипломатичними важелями, які, як сподіваються чиновники, припинять комерційну підтримку Пекіном російського військового виробництва, з посиланням на слова людей, знайомих із цим питанням, повідомляє The Wall Street Journal, пише УНН.

Деталі

"На тлі того, що у вівторок держсекретар Ентоні Блінкен прямує до Пекіна, виникає питання, чи зможе навіть загроза використання США одного з найпотужніших інструментів фінансового примусу вплинути на складну торгівлю між Пекіном і москвою", - вказує видання.

Китай, як зазначається, прислухався до попереджень Заходу не відправляти зброю до росії від початку війни, але після торішньої поїздки Блінкена до Пекіна китайський експорт комерційних товарів, які також мають військове застосування, різко зріс. "Оскільки Китай тепер є основним постачальником схем, деталей літаків, машин та верстатів, офіційні особи США кажуть, що допомога Пекіна дозволила москві відновити свій військово-промисловий потенціал", - пише видання.

Блінкен та інші високопосадовці уряду, як вказано, б'ють на сполох серед західних союзників, у тому числі минулого тижня на зустрічі G7 на Капрі, Італія.

"Але цього разу, коли він прямує до Китаю, чиновники розраховують на загрозу того, що китайські банки втратять доступ до долара, а також ризик погіршення торговельних зв'язків з Європою, що переконає Пекін змінити курс", - ідеться у публікації.

Банки, як зазначається, є ключовими посередниками в комерційному експорті до росії, обробляючи платежі та надаючи компаніям-клієнтам кредити для торгових операцій.

Блінкен попередив Пекін щодо росії: "Китай не може стояти однією ногою в обох черевиках"19.04.24, 16:00 • [views_0]

"Офіційні особи США кажуть, що запровадження санкцій проти банків є ескалуючим варіантом на випадок, якщо дипломатичні спроби не зможуть переконати Пекін обмежити свій експорт", - пише видання.

В останні тижні, як зазначається, "офіційні особи США посилили тиск на Пекін на приватних зустрічах та телефонних розмовах, попереджаючи, що Вашингтон готовий вжити заходів проти китайських фінансових установ, які займаються торгівлею такими товарами подвійного призначення".

"Будь-які банки, які сприяють великим транзакціям, що направляють товари військового призначення або подвійного призначення на російську оборонно-промислову базу, наражаються на ризик санкцій США", - заявила міністр фінансів Джанет Єллен раніше цього місяця на зустрічах з колегами в Пекіні.

рф за допомогою китайських технологій хоче перетворити "шахед" на баражуючий боєприпас типу "Ланцет": що відомо23.04.24, 15:54 • [views_0]

"Офіційні особи кажуть, що вони сподіваються, що спільний дипломатичний тиск Заходу дозволить уникнути необхідності вживати заходів, які могли б порушити крихку розрядку між двома державами", - вказує видання.

Як повідомляється, позбавлення банків доступу до долара – валюти більшої частини світової торгівлі – має набагато ширші наслідки, ніж звичайні санкції, спрямовані проти окремих осіб та компаній, і тому часто застосовується як крайній захід. Такі санкції часто призводять до банкрутства банків, торкаючись всієї їхньої клієнтської бази, і становлять особливий ризик для Китаю, оскільки країна бореться з зростаючими кредитними проблемами, пише видання.

При цьому, як вказано, у минулому проста загроза націлення на банки призводила до короткострокових результатів.

У грудні президент Байден підписав указ, який дав Міністерству фінансів повноваження запроваджувати санкції проти банків, які допомагають російському військово-промисловому комплексу. Це створило вузькі місця у торговельних угодах між Китаєм та росією, оскільки великі китайські банки відмовилися від будь-якої ролі у сприянні угодам, сказала Олександра Прокопенко, науковий співробітник російського Євразійського центру Карнегі та колишня співробітниця центрального банку росії.

Але, за її словами, ці банки поступово були замінені регіональними китайськими банками, які мало працюють в доларовій економіці, і, отже, менше бояться санкцій США. "Платіжні ланцюжки повільно перебудовуються, – сказала Прокопенко. - І росіяни, і китайці постійно пристосовуються до нових умов".

У G7 закликали Китай припинити надавати росії матеріали для розвитку виробництва 19.04.24, 19:33 • [views_0]