polshcha-otrymala-vid-yes-63-miliarda-yevro-z-koshtiv-zablokovanykh-cherez-superechlyvu-sudovu-reformu

Польща отримала від ЄС 6,3 мільярда євро з коштів, заблокованих через суперечливу судову реформу

 • 19560 переглядiв

Польща отримала першу велику суму в 6,3 мільярда євро з фонду ЄС, раніше заблоковану через суперечку щодо верховенства права, після того, як новий коаліційний уряд почав вирішувати суперечку, пов'язану з посиленням незалежності польської судової системи.

Польща отримала першу велику суму в розмірі 6,3 мільярда євро з фонду ЄС, - раніше доступ до мільярдних коштів був для Польщі заблокований, через суперечку з Брюсселем щодо верховенства права.

Про це передає УНН із посиланням на Polskie Radio та Seznam Zprávy.

Деталі

Польща отримала першу велику суму в 6,3 млрд євро із фонду ЄС для відновлення економіки після пандемії COVID-19. Новий коаліційний уряд Польщі взявся до вирішення суперечки з Брюсселем щодо верховенства права, яка заблокувала доступ до мільярдних коштів.

Довідково

Блокування коштів було пов’язано з дебатами з приводу виконання Польщею кількох фундаментальних критеріїв, пов’язаних із посиленням незалежності польського судочинства від політиків. Після багатьох років суперечок з попереднім націоналістичним урядом у Варшаві, на початку 2024 року, Європейська комісія ввімкнуло "зелене світло" - наразі Польща має право на отримання 25,3 млрд євро субсидій та 34,5 млрд євро дешевих кредитів з фонду реконструкції.

Польща щойно отримала найбільший фінансовий трансферт від ЄС за час свого членства. Бути в ЄС приносить користь, але Союз — це не просто гроші, про які забули наші попередники. Нас об’єднують цінності: демократія, рівні можливості, верховенство права, громадянські свободи

- написала міністр фондів розвитку та регіональної політики Катажина Пелчинська-Наленцова в мережі X.

Нагадаємо

Європейська комісія за результатами переговорів погодилася звільнити фермерів від обов'язкового залуження 4 відсотків земель під паром. Про це повідомив у соцмережі X прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск після переговорів із президенткою Єврокомісії Усрулою фон дер Ляєн.

14.04.24, 15:56 • [views_0]