cheska-initsiatyva-mozhe-nadaty-ukraini-15-miliona-snariadiv-shcho-vdvichi-perevyshchuie-pochatkovu-obitsianku-bloomberg

Чеська ініціатива може надати Україні 1,5 мільйона снарядів, що вдвічі перевищує початкову обіцянку - Bloomberg

 • 74855 переглядiв

В рамках чеської ініціативи Україна потенційно може отримати 1,5 мільйона снарядів, що майже вдвічі більше, ніж було обіцяно раніше, що допоможе Україні краще воювати, забезпечивши стабільне постачання свіжих боєприпасів.

У межах чеської ініціативи Україна потенційно може отримати 1,5 млн снарядів. Про це заявив  глава МЗС Чехії Ян Ліпавскі тобто, майже удвічі більше від обіцяного раніше. Про це пише УНН із посиланням на Bloomberg.

Деталі

Ми можемо зробити набагато більше, ніж спочатку оголошена цифра.

— сказав головний представник у своєму офісі, назвавши Bloomberg цифру в 1,5 мільйона снарядів як потенційний обсяг.

Чеський дипломат Ян Ліпавскі також зауважив, шо українські сили отримують вигоду від плану доставки сотень тисяч боєприпасів на лінію фронту, оскільки вони витрачають запаси в очікуванні, що їх буде більше.

Як ми бачимо, це вже допомагає Україні воювати краще, тому що вони знають, що матимуть запаси свіжих боєприпасів, що змінило їх точку зору на використання поточних запасів.

— сказав Ліпавський в інтерв’ю в Празі в понеділок.

Чеський план, оголошений минулого місяця на Мюнхенській конференції з безпеки президентом країни Петром Павелом, був прийнятий членами військового альянсу НАТО як тимчасовий захід. Ініціатива під керівництвом Чехії передбачає закупівлю приблизно 800 000 снарядів із джерел за межами Європейського Союзу.

Ліпавський зазначив, що чеської ініціативи самої по собі недостатньо для підтримки України. Фінансування перших поставок в Україну має бути оброблено перед відправленням.

Чеська ініціатива щодо снарядів для України: Словаччина й Угорщина долучатись не будуть21.03.24, 17:22 • [views_0]

Попри на те, що лідери ЄС привітали цей план, деякі з найбільших країн блоку ще не дали конкретних обіцянок. Німеччина ж навпаки, витрачає 300 мільйонів євро (325 мільйонів доларів) на закупівлю 180 000 снарядів.

Скільки триватимуть доставки на передову, Ліпавський відмовився повідомити. Однак, він відзначив, чеська ініціатива вже приносить плоди, адже вкрай необхідні поставки боєприпасів можуть бути доставлені за кілька тижнів.

Франція та Німеччина дозволила виробнику танків KNDS створити місцеву філію в Україні22.03.24, 16:35 • [views_0]

Додатково

Раніше цього місяця міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що запаси надійдуть у "осяжному майбутньому", а не за кілька місяців.