misiia-dlia-ukrainy-stoltenberh-zaproponuvav-stvoryty-fond-u-ponad-dollar100-mlrd-dlia-dopomohy-ukraini

"Місія для України": Столтенберг запропонував створити фонд у понад $100 млрд військової допомоги

 • 100430 переглядiв

Глава НАТО Єнс Столтенберг запропонував 5-річний пакет військової допомоги Україні на суму 100 мільярдів євро (107 мільярдів доларів), щоб надати НАТО більш безпосередню роль у підтримці Києва.

Керівник НАТО Йенс Столтенберг запропонував п’ятирічний пакет військової допомоги Україні на 100 мільярдів євро (107 мільярдів доларів), який надасть західному альянсу більш пряму роль у наданні підтримки Києву. Зазначається, що цю пропозицію ще мають схвалити 32 члени альянсу НАТО. Про це пишуть Reuters та bloomberg, передає УНН.

Деталі

Керівник НАТО Йенс Столтенберг запропонував п’ятирічний пакет військової допомоги Україні на 100 мільярдів євро (107 мільярдів доларів), який надасть західному альянсу більш пряму роль у наданні підтримки Києву, та захистить Україну від потенційних змін у політичній динаміці, включаючи перспективу другого президентства Трампа. Цю інформацію Reuters підтвердили  п’ять дипломатів.

Пропонована ініціатива, що отримала назву "Місія для України", буде обговорена міністрами закордонних справ країн НАТО в середу та четвер, на дводенному засіданні під головуванням Генерального секретаря Єнса Столтенберга. Остаточне оформлення цього пакету анонсується на липень, під час саміту НАТО у Вашингтоні.

У НАТО відмовилися детально коментувати пропозиції Столтенберга, але офіційний представник НАТО сказав, що міністри закордонних справ "обговорять найкращий спосіб організації підтримки НАТО для України, щоб зробити її більш потужною, передбачуваною та стійкою".

Жодних остаточних рішень не буде прийнято на квітневих зустрічах міністрів, і дискусії триватимуть у міру наближення до вашингтонського саміту в липні.

— сказав чиновник, який побажав залишити своє ім’я у таємниці.

Дипломати попередили, що обговорення пропозиції перебуває на ранній стадії, і неясно, чи буде прийнята загальна сума в 100 мільярдів євро та як вона буде фінансуватися. Усі рішення НАТО вимагають консенсусу між 32 членами альянсу.

Це певним чином захищає у випадку Трампа. Але неможливо створити щось стійке до Трампа. ... Фонд у 100 мільярдів виглядає дуже оптимістично, знаючи, як важко було домовитися про меншу суму на рівні ЄС.

— сказав інший дипломат.

У виданні відзначили, що досі НАТО, як організація, обмежувалася нелетальною допомогою для України через побоювання, що більш пряма роль може спровокувати ескалацію напруженості з росією. Більшість його учасників постачають зброю Україні на двосторонній основі.

Але дипломати в коментарі Reuters  зазначили, що в НАТО набуває популярності думка, що час перевести військову допомогу Україні на більш сталу, довгострокову основу вже настав.

На підтримку гідроенергетики: ЄІБ розглядає можливість виділення Україні приблизно 100 млн євро 19.03.24, 19:15 • [views_0]

Деякі із коментарів також заявили, що погрози президента росії Володимира путіна про те, що він розцінить різні кроки союзників по НАТО як ескалацію, не призвели до дій у відповідь проти них.

У рамках плану НАТО створить Місію НАТО для України, хоча поки неясно, чи діятиме місія всередині країни, кажуть дипломати. Деякі країни обережно навіть називають це не  операцією а "місією".

Блінкен сподівається, що саміт НАТО зосередиться на "дорожній карті" вступу України до Альянсу02.04.24, 20:57 • [views_0]