u-yes-pidhotuvaly-perehovornu-ramku-dlia-vstupu-ukrainy-pro-shcho-ydetsia-i-shcho-dali

У ЄС підготували переговорну рамку для вступу України: про що йдеться і що далі

 • 123606 переглядiв

Європейська комісія представила Раді ЄС пропозиції щодо проекту переговорних рамок для вступу України та Молдови до ЄС, в яких викладено керівні принципи та засади переговорів про вступ з обома країнами-кандидатами на вступ до ЄС.

Європейська комісія сьогодні представила Раді ЄС пропозиції щодо проектів переговорних рамок для вступу України та Молдови до ЄС, повідомили у вівторок, 12 березня, у Єврокомісії, пише УНН.

Деталі

"Єврокомісія сьогодні подала до Ради ЄС пропозиції щодо проектів переговорних рамок для України та Молдови після рішення Європейської ради в грудні 2023 року розпочати переговори з обома країнами та надасть Раді ЄС усний звіт про прогрес, досягнутий обома країнами на виконання рекомендацій, вказаних у звіті Єврокомісії про розширення від 8 листопада", - ідеться у повідомленні.

Як зазначається, переговорні рамки встановлюють керівні принципи та принципи переговорів щодо вступу з кожною країною-кандидатом.

"Проект рамок, підготовлений Єврокомісією, складається з трьох частин: 1) принципи, що регулюють переговори про вступ, 2) суть переговорів і 3) процедура переговорів. Метою переговорів є ухвалення Україною та Молдовою acquis (законодавчі норми) ЄС у повному обсязі та забезпечення його повної імплементації та виконання".

Проект рамок переговорів, як повідомляється, ґрунтується на досвіді минулих розширень і поточних переговорів щодо вступу. Вони інтегрують переглянуту методологію розширення та враховують зміну acquis ЄС.

Що далі

"Тепер Рада ЄС має розпочати внутрішні обговорення цих текстів. Після того, як Рада ЄС ухвалить рамки переговорів, ротаційний головуючий у Раді ЄС представить узгоджену спільну позицію ЄС на першій міжурядовій конференції з кожною країною, знаменуючи офіційний початок переговорів про вступ. На цьому етапі буде оприлюднено переговорні рамки", - вказали у Єврокомісії.

Раніше

Politico повідомляло, що Єврокомісія запропонує переговорну рамку для вступу України, але угода для старту офіційних переговорів навряд чи буде до виборів до Європейського парламенту в червні 2024 року.