mobilizatsiia-uviaznenykh-v-miniusti-ochikuiut-na-dosyt-shvydkyi-rozghliad-zakonoproiektu-u-vr

Мобілізація ув'язнених: в Мін'юсті очікують на досить швидкий розгляд законопроєкту у ВР

 • 24962 переглядiв

Міністерство юстиції очікує, що парламент розгляне законопроект, який дозволить звільнити тисячі ув'язнених для проходження контрактної служби в Збройних силах під час мобілізації та воєнного стану, за винятком засуджених за злочини проти національної безпеки України.

У Мін'юсті очікують на досить швидкий розгляд в парламенті законопроєкту, який дозволить звільняти ув'язнених для служби за контрактом у ЗСУ. Про це розповів міністр юстиції України Денис Малюська журналістам, передає кореспондент УНН.

Є законопроєкт, законопроєкт розроблено спільно з народними депутатами, Збройними силами, міністерством юстиції. Ми в принципі досягли приблизного компромісу щодо бачення мобілізації такої категорії громадян. Тому очікуємо, що розгляд законопроєкту в парламенті буде досить швидким

- сказав Малюська. 

На запитання про яку кількість людей йдеться, Малюська відповів: "Це тисячі, але знову ж таки фінальний результат буде після голосування, тому що зараз триває дискусія, вона істотно цифри не змінить, але єдина дискусія яка поки що залишилася, де компроміс був досягнутий буквально останніми днями – це щодо категорій осіб, які не зможуть прийняти участь в мобілізації".

За його словами, є певні категорії засуджених, де нардепи остерігаються їх залучення до війни.

"Відповідно давайте почекаємо кінцевого голосування й там будуть статті кримінального кодексу. Особи, які вчинили певні категорії злочинів не будуть мобілізовані це точно, є. Наші попередні розрахунки вказують, що це зменшить кількість тих хто буде мобілізований, але не істотно", - розповів Малюська.

Доповнення

Заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька повідомляла Суспільному, що в Україні є близько 50 тисяч людей, які мають судимість і вже відбули покарання. Крім того, ще 26 тисяч перебувають у місцях позбавлення волі. Частину з них можуть мобілізувати до лав ЗСУ.

У ВР 13 березня, зареєстрували законопроєкт №11079 про звільнення засуджених для служби за контрактом у Збройних силах України.

Так, законопроєкт пропонує, зокрема, що:

·       Під час проведення мобілізації та дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, крім осіб, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом.

·       Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначених статтею 215 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу"

·       На військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України.